Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Östen tolkar Allan

Östen Eriksson har snart 50 år som artist bakom sig. Nu ger han sig på att tolka Allan Edwalls låtskatt. Albumet "En riktigt kär" släpps fjärde oktober.

När Östen Eriksson, känd från bland annat "Östen med resten", tv-programmet "Östen direkt" och melodifestivalen, bestämde sig för att spela in en skiva med låtar av Allan Edwall gick det snabbt.

– Jag visste direkt vilka låtar jag skulle ha med och vad skivan skulle heta. Det var som att en högre makt ville att jag skulle göra skivan, säger Östen Eriksson och skrattar.

Med på skivan, som är Östen Erikssons första soloalbum, finns låtar som "En riktigt kär", "När små fåglar dör" och "Jag gick mig åt körka".

Även fast Allan Edwall har varit en barndomsidol för Östen Eriksson tyckte han inte att det var svårt att tolka hans låtar. Han ser sin dialekt och det faktum att han är folkmusiker i grunden som en stor fördel.

– Jag har gjort det på riktigt och med hjärta. Jag står för varenda ton och vartenda ord, säger Östen Eriksson.

I mitten av nittiotalet, när Östen Eriksson var värd för "Östen direkt" i Sundsvall, var Allan Edwall gäst i programmet.

– Han tyckte om det vi gjorde och efter programmet satt vi uppe och pratade hela natten. Programmet dagen efter blev kanske lidande av det, men det var som att alla ville suga på karamellen att ha Allan där så länge som möjligt, minns Östen Eriksson.

Allan Edwalls musik har följt Östen Eriksson genom åren. Han har spelat dem på scen, han har sjungit på dem när han kört bil. Tillslut började han till och med drömma om låtarna.

– De har blivit mina. De ligger så nära mig. Om jag hade kunnat så hade jag skrivit låtarna, förklarar Östen Eriksson.

Skivan släpps 4 oktober och efter det ger sig Östen Eriksson ut på en liten turné som eventuellt växer och blir en större turné. Och han hoppas självklart på att få komma till Allan Edwalls Jämtland och spela.

– Det vore speciellt kul att få spela i Hissmofors på bygdegården där.