Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Östersund 2040 kan inte förbjuda något

Översiktsplanen Östersund 2040 kan inte förbjuda något. Jag inser att ett förtydligande behövs efter att ha läst ÖP:s inledning till min debattartikel "Bryr sig Östersundshem om Östersund 2040?".

Enligt inledningen får inte bostäder byggas i markområdet Norr arenorna enligt översiktsplanen. Om jag hade uttryckt mig tydligare kunde det ha stått att översiktplanens mål för maranvändningen är anläggningar, inte bostäder. Juridiskt bindande beslut om markanvändningen sker nämligen först när en detaljplan antas av kommunfullmäktige.

Översiktsplanen är långsiktig, strategisk och ska hållas aktuell. Kommunfullmäktige bör ta ställning till planen minst varje mandatperiod. Det innebär att målen kan ändras och att nya bostadsområden kan pekas ut och tidigare prioriteringar ändras. Det borde jag ha sagt.

Östersundshems vd har på den senaste presskonferensen gjort uttalanden som innebär att tidigare pressmeddelande om att detaljplan är påkallad för 1 500 lägenheter i Norra arenaområdet inte längre är aktuell. Översiktsplanens mål ska följas.

Eventuell bostadsbebyggelse inom området föreslås inte inom 10–20 år. Det är en strategisk markreserv. Däremot kan en solcellsanläggning utredas. Det stämmer med planens intentioner.

Jag hoppas att Östersund 2040 hålls levande och att många har intresse av att bidra till nya mål för Östersunds framtid och bostadsbyggande. Läs planen på kommunens hemsida eller hämta ett tryckt exemplar på kommunen.

Jag hoppas också att kommunens och Östersundshems alla bra projekt och framtidsplaner nu blir mer intressanta för media. Nu behövs det mycket motvikt till det negativa!

Harry Westermark

planarkitekt

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel