Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Östersund är bäst i landet på att klara teoriprovet

Östersund är bäst i Sverige när det gäller att klara teoriprovet för B-körkort. Medan Trafikverket ser en trend med fler omprov i landet toppar vi statistiken för tredje året i rad.

Inne på en av stans sju trafikskolor, Anderzons, sitter Amitis Moazedian från Kännåsen och Mylinda Eriksson från Lit. De skrev in sig på körskolan i augusti respektive maj av samma anledning.

– Alla jobb numera kräver att man har körkort. Jag bor mitt i skogen och vill inte vara beroende av bussar, säger Amitis Moazedian.

– Det är samma för mig. Men jag kommer faktiskt sakna att komma hit när jag har klarat proven, säger Mylinda Eriksson innan hon försvinner ut genom dörren för ännu en körlektion i det tidigt anlända vårvädret.

Klarar hon kunskapsprovet på första försöket bidrar hon däremot till den positiva statistiken som Östersund har stått för de senaste åren.

Trafikläraren Annalena Magnusson har jobbat på Anderzons trafikskola sedan 2005, men har jobbat i branschen sedan 1986. Hon känner till siffrorna, men tar det med ro.

– Vi måste hålla oss över en viss procent, det är ett krav från Trafikverket. Ska vi vänta på beröm får vi nog vänta länge, säger hon och ler.

Men vad tror du det finns för anledningar till att det går bra för många här?

– En anledning kan vara att många tar hjälp av trafikskolan här, kanske inte hela vägen, men en bit. Och vi har hårda krav innan man får boka teoriprovet, därför klarar många det på första försöket.

Hon tror också att mindre invandring i norr kan ligga bakom de positiva siffrorna eftersom det blir svårare att klara provet om man inte har svenska som modersmål. Ett annat motiv kan vara den relativt nya tvåmånadsbestämmelsen, som gäller hela landet.

– När du har klarat teoriprovet eller körprovet har du två månader på dig att klara det återstående provet. Klarar du det inte får du förtur till ett omprov, men sedan hamnar du sist i kön och då är risken stor att du får göra om proven igen eftersom du inte hinner inom två månader. Det blir en extra kostnad och gör att många kommer väl förberedda till både teori- och körprovet, förklarar Annalena.