Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Östersund/Åre kan bidra med utveckling

Internationella paralympiska kommittén förlägger gärna ett samlat paralympiskt vinterspel till Östersund/Åre. Tiden för det är inte mogen ännu, men kanske 2020.

I veckan har ett antal internationella paralympiska företrädare varit på besök i Jämtland. De är imponerade över vad Åre och Östersund kan erbjuda.

– Det var inte överraskande för mig. Jag har varit här förut. Men välkomnandet värmer. Likaså orternas arrangörsstaber, som verkligen tar oss på allvar och kan tänka sig att göra saker tillsammans med oss.

Den som berättar det är holländskan Rita van Driel, styrelseledamot av IPC, den internationella paralympiska kommittén.

Hon tillhör alltså det högsta beslutande organet av den paralympiska idrottsrörelsen på världsnivå. Och det hon och hennes kollegor fått se på ort och ställe i både Östersund och Åre känns positivt.

– Det finns saker här, bland annat på ert universitet, (Campus) som verkligen skulle kunna vara med och utveckla vår idrott för funktionshindrade, konstaterar hon.

I dag får paralympiska atleter uppmärksamhet främst vart fjärde år, i samband med vinter- och sommar-OS. Då körs paralympiska spel i anslutning till de traditionella spelen, som i Sotji nu senast.

– Då får vi uppmärksamhet, men när någon arrangerar VM i en enskild gren för funktionshindrade är det inget som drar till sig medialt intresse, konstaterar Rita van Driel.

Hon och flera med henne har lite löst börjat skissa på ett samlat multispel vintertid inte bara vart fjärde år.

– Östersund/Åre vore en perfekt värd. Men innan vi når dit måste vår egen idrott utvecklas och breddas.

Programmet med IPC–folket var en dag i Åre, en dag i Östersund och en samlad middag på länsresidenset som landshövding Jöran Hägglund inbjudit till.