Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Östersund arrangerar VM i kälkhockey

Östersund blir värd för B-VM i kälkhockey nu i mars.
– Fantastiskt roligt! Det här har vi jobbat länge för, säger Fredrik Andersson på Jämtland/Härjedalens handikappförbund till Sporten.

Beskedet kom från Svenska Handikappidrottsförbundet på tisdagen. VM-turneringen kommer att avgöras mellan den 15 och 21 mars 2015. Sydkorea, Slovakien, Polen och Sverige gör upp i mästerskapet, och de två bästa nationerna kommer att flyttas till A-gruppen inför VM 2017. Den sista nationen degraderas till C-gruppen.

– Budet från Östersund var otroligt stark. Anläggningarna är utmärkt och själva staden har en lång vintersporthistoria, säger IPCs (Internationella Paralympiska Kommittén) generalsekreterare Xavier Gonzalez.

Svenska Handikappidrottsförbundet och Sveriges Paralympiska Kommittés generalsekreterare Johan Strid, kommenterar beskedet så här:

– Östersund har länge arrangerat förstklassiga idrottstävlingar. Under en tid har regionen dessutom visat att de vill bidra till para-sportens utveckling, och att den har en strategisk ambition om att vara ett globalt centrum för vinterns para-sporter. Därför känns det extra roligt att Östersund nu får stå som värd för B-gruppens kälkhockey-VM.

För Jämtland/Härjedalens handikappförbund och Östersunds kommun är det en stor seger.

– Vi har jobbat länge för att få hit bra arrangemang och med den nya arenan har det verkligen tagit fart, säger Fredrik Andersson.

Östersund Arena fick bra betyg redan när IPC var här på inspektion i september.

– Jessica Korber som är ansvarig för kälkhockey hos IPC var imponerad framför allt över tillgängligheten, den håller hög internationell klass, säger Fredrik Andersson.

En annan sak som Östersund har tryckt på i ansökan är närheten till allt.

– Närheten till staden, hotell och transporter är en klar fördel, säger Fredrik Andersson.

– Sedan har det varit otroligt viktigt att föreningarna har backat upp, och det har ÖIK gjort i det här fallet.

Enligt Fredrik Andersson är det här arrangemanget bara början på ett långt samarbete med den Internationella Paralympiska Kommittén.

– Målet är ett multiarrangemang 2020 där vi också samarbetar med Åre, säger Fredrik Andersson.

– När det gäller kälkhockey så är målet också att få till ett lag här i Östersund på sikt.