Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Östersund åter på väg mot miljötoppen

Lite berg- och dalbana. När tidningen Miljöaktuellt redovisar sin rankning över landets bästa miljökommuner hamnar Östersund på plats 18. Det är bättre än sist men sämre än när det var bättre.

För bara några år sedan utsågs Östersund till Sveriges bästa klimatkommun. Då var det Naturskyddsföreningen som valde kriterierna. Ungefär samtidigt, 2011, hamnade Östersunds generella miljöarbete på plats sju när Miljöaktuellt stod för måttstocken.

Sedan dess har kommunen halkat ned på Miljöaktuellts lista, 2012 blev det en 17:e plats och 2013 plats 33.

Så när det nu är dags för årets lista har Östersund brutit trenden. Plats 18 blir det i år. Bäst i Norrland och på samma nivå som 2012.

– Resultatet är ingen slump utan en konsekvens av ett systematiskt och långsiktigt arbete med kommunens certifierade miljöledningssystem. Det innebär att det finns en organisation, planer och rutiner för kommunens miljöarbete på kort och lång sikt, säger kommunens miljöchef Jari Hiltula i ett pressmeddelande.

Undersökningen består delvis av enkäter som kommunerna besvarar. Till exempel blir det minuspoäng om kommunen exploaterat värdefull jordbruksmark eller inte har tydliga placeringsdirektiv som utesluter miljöskadliga investeringar.

Östersunds kommun har till exempel svarat att man inte ställer miljökrav vid upphandling. Annars har kommunens svar gett nästan lika många poäng som vinnaren - Malmö. Malmö har för övrigt tagit segern flera år i rad.

Utöver enkäten tillkommer också resultat från andra organisationer och myndigheter, till exempel Håll Sverige Rent, Boverket, Ekomatcentrum med flera.

De andra länskommunerna då? Bräcke och Ragunda har förbättrat sina poäng medan övriga har sjunkit på listan. Störst förändring står Härjedalen för som faller 114 placeringar.