Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Östersund både gasar och bromsar

När spelet viker måste svensk travsport spara. För Östersund handlar det om tio procent. Det är mycket pengar, men så lite som möjligt ska drabba själva tävlingsverksamheten, lovar vd Janne Quicklund och berättar även om satsningar.

Svensk travsport har länge varit något av ett självspelande piano. Näringen har levt gott på en framgångsmodell, en gång skapad av ATG:s dåvarande chef Gert Lindberg. Men 2012 hände något. Omsättningen gick ner. Det här fortsatte ifjol och ett första sparpaket drabbade tävlandet redan i höstas. Även Östersund drog i nödbromsen.

Nu kommer mer. I ATG:s budgetarbete för 2014 tvingas banorna spara allt från 44 procent, (Arvika), 9-10 procent, (Östersund) och nationalbanan Solvalla som "slipper undan" med ett par procent.

– Det är bekymmersamt, men Östersund står ändå bättre rustad än många andra. Här kan både gasas och bromsas. Vi får skjuta till av egna pengar för att hålla priskakan på en fortsatt hög nivå, säger Jämtlands Travsällskaps vd Janne Quicklund.

Besparingarna märks, inte tal om annat. För nästan tre miljoner kronor snyts inte fram i en handvändning. Inklusive tre färre tävlingsdagar mot 2013 är det inga småsummor som Östersund nu ska försöka kompensera sig för.

– Uppgiften är tuff men inte omöjlig. Vi har färre dagar men under de ordinarie heldagar vi kör, sker även riktade satsningar. Där spänner vi bågen och lockar med minst 20 000 kronor i förstapris i alla lopp utom i comebackloppet. Det här gör vi fast travsporten centralt lagt ribban på 10 000-15 000 kronor som rimliga segerpremier för motsvarande banor. Här gäller att så långt våra ekonomiska muskler tillåter, vara attraktiva för både hästägare och kuskar. Vi ska tävla om våra resurser. Besparingarna måste läggas på annat, säger Quicklund, utan att precisera var gnetandet måste sättas in.

Men allt handlar långt ifrån om inbesparingar. ATG fortsätter också göra riktade satsningar, bland annat mot Jämtlands Stora Pris, (750 000 i förstapris) och mot Kallblodsderbyt där 700 000 respektive 450 000, (Stoderbyt) fortsätter utgöra höga segerpremier. Här skärs ingenting.

Dubbeltravet i juni har dock fått konkurrens av Oslo Grand Prix som för länge sen aviserade datumändring och kollision med Östersund

– Jag tycker det var svagt att ingen i vår riksorganisation stod upp för Östersund när norrmännen klampade in på vår helg. Men nu är det som det är. Vi måste anpassa oss, säger Janne Quicklund.

Det här innebär att Sven O Perssons Minne för högsta kallblodsklassen flyttas från dubbeltravet till Derbyt första fredagen i augusti, Östersund vill undvika en krock med Oslo, som kör Elitkampen i juni.

– Nu får vi en toppdag för kallblod på sensommaren, det kan bli nog så bra, hoppas Östersundstravets vd.