Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Östersund behöver en aktiv och offensiv skolpolitik

Kärt barn har många namn sägs det. I socialdemokraternas Östersund har ordet besparingar fått den effekten; effektiviseringar, åtstramningar, ständiga förbättringar, omfördelningar och omprioriteringar är exempel på de vanligaste synonymerna.

S vägrar kalla saker vid dess rätta namn och på dess skolpolitik så finns det bara ett namn och det är besparingar.

Östersund är Sveriges sjunde rikaste kommun men framställs ofta av de styrande som den sjunde fattigaste. Omvänd svartmålning skulle man kunna säga.

Frågan jag allt oftare ställer mig är: behöver Sveriges sjunde rikaste kommun verkligen göra så kraftiga besparingar på barnen och skolan? Det entydiga svaret varje gång är nej! Det handlar om prioriteringar. S har valt att inte prioritera skolan och barnen.

Här har Moderaterna och Alliansen konsekvent drivit på för en annan linje och en annan väg.

Vi har konstant under många år föreslagit en större budget för skolan, vi har ständigt motsatt oss besparingarna som riktats mot skolan och vi har varigt de hårdaste kritikerna av S skolpolitik.

Vi tog strid för Ope skola och vi tog strid för en omfattande skolutredning med tydliga konsekvensbeskrivningar. Allt för döva socialdemokratiska öron.

Hur är det möjligt att vi inte haft resurser till minskade barngrupper när mångmiljonbelopp trollats fram gällande Mosippans förskola?

Den hårdaste stridsfrågan på senare tid har varit barngruppernas storlek. Linjen från M och Alliansen har även här på vartenda nämndmöte varit att barngrupperna i stället måste minska.

Personalen måste få avlastning och barnen måste få en rimlig chans att bli sedda i klassrummet. Vi har sett hur det 19:e barnet har tagit plats och befaras nu över när barn nummer 20 ska in.

Hur kommer en redan hårt ansträngd personal att påverkas? Hur kommer de osynliga barnen att kunna bli mer synliga? Hur kommer vi att kunna rusta barnen inför skolan?

Risken finns också att vi får skoltrötta barn. I många fall så är dessa elever egentligen inte "skoltrötta", men de är trötta på hur skolan ser ut för dem; en stökig värld i osynlighet.

M och Alliansen vill satsa på skolan. Våra barn är det viktigaste vi har och det är där kommunens och regionens framtid ligger.

Östersund behöver en aktiv och offensiv skolpolitik där vi sätter varje barns behov i centrum, där vi ser potential i alla elevers begåvningar, där vi har skolor med bredd och mångfald, där personalen blir sedd och har karriärmöjligheter och där kommunens tillväxt går hand i hand med utbildningen.

Detta är en skolpolitik jag tänker fortsätta ta strid för.

Joel Nordkvist (M)

barn- och utbildningsnämnden Östersund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel