Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Östersund behöver ett levande omland"

Regionbildningen som träder i kraft vid årsskiftet erbjuder möjligheter till en decentralisering som skulle främja utveckling även på orter utanför Östersund. Det anser företrädare för Centerpartiet.

Annons

– Det är viktigt med en decentraliserad organisation, man kan omlokalisera verksamhet till orter ute i länet. Det är utvecklingspolitik, säger Per Åsling (C), ordförande för Centerpartiet i länet och riksdagsledamot.

Tillsammans med Thomas Andersson (C) och Marianne Larm Svensson (C) presenterade han Centerns syn på den kommande regionbildningen. En omlokalisering av vissa funktioner från Östersund till andra orter kan få positiva effekter, anser de.

– Det kan till exempel ge ett ökat underlag som gör att det går att ha en lunchrestaurang på en ort, säger Andersson.

– Östersund behöver ett levande omland, säger Larm Svensson.

När landstingsfullmäktige i höstas beslutade om delar av den politiska organisationen i den kommande regionen, som regeringen väntas fatta det formella beslutet om i början på sommaren, reserverade sig Centern och Miljöpartiet.

C vill att frågan tas om i fullmäktige och att det mynnar ut i en del förändringar, partiet vill exempelvis ha två nämnder under fullmäktige, en för hälso- och sjukvård och en för regional utveckling. Den nya regionen ska hantera alla dessa frågor och företrädare för C understryker att organisationen måste vara effektiv och ser helst att den har karaktären av en koncern.

– Synergieffekter mellan hälso- och sjukvård och det som traditionellt kallas regional utveckling blir en framgångsfaktor och måste vara en koncernlednings prioriterade ansvar, säger Marianne Larm Svensson.