Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Östersund behöver växa. Då behövs nya jobb.”

Moderaternas Pär Jönsson vill inte prata skattesänkningar. Det viktigaste menar han är att vi först har en välfärd i toppklass. Främst handlar det om Fältarbetsgruppen för ungdomar på glid och förbättrad äldreomsorg och skola.

Vilken fråga tycker du har varit viktigast i Östersund under den senaste mandatperioden?

Att vi har försökt stoppa besparingarna på skolan och förskolan och nedläggningen av fältarbetsgruppen. Men också det dåliga samarbetet mellan S-ledningen och det lokala näringslivet när det gäller handeln.

Vilken fråga kommer att bli viktigast under kommande fyra år?

Att se till att välfärdsverksamheterna, skola, förskola, äldreomsorg, och den sociala sidan får tillräckligt med pengar. Att det byggs nya bostäder, att befintliga företag mår bra och att nya företag startar i Östersunds kommun så det blir nya jobb.

Varför blev du Moderat?

– Min första valrörelse var 1976, då var jag ordförande för moderatskolungdom på Wargentinskolan. Jag tyckte att det var viktigt med fri radio och teve, det var staten som styrde då och vi var många som ville ha ett annat utbud. Men också betygssystemet. Socialdemokraternas ungdomsförbund ville avskaffa betyg i grundskola, gymnasium och högskola och ersätta med intervjuer och personlighetstester. Det tyckte jag lät konstigt. Dessutom fanns rädslan för kommunism och Östeuropa.

Vad tycker du är kärnan i ditt parti när det gäller kommunpolitiken?

– Vi brinner för att Östersund ska vara en av de bästa platserna att bo på. En trygg, kreativ miljö där man har bra skola och äldreomsorg. Man ska känna stolthet när man berättar att man bor här.

Skiljer sig Moderaternas politik lokalt jämfört med riksdagen?

– Nej. egentligen inte. Förutom att vi i Östersund aldrig har diskuterat skattesänkningar. Först ska vi se till att vi har den bästa välfärden i Sverige. Den bästa skolan, att vi tar hand om våra äldre och hjälper de människor som har problem. Först då och om vi har en bra ekonomi, då kan vi börja prata om skattesänkningar.

Vad tycker du har skötts sämst under senaste mandatperioden?

– Skolnedläggningsdiskussionen. Man skrämde upp barn och föräldrar på flera orter innan det blev beslut om Ope skola. Sedan står lokalerna, precis som i Tandsbyn som man la ned skolan för 10 år sedan, kvar och kostar kommunen pengar ändå. Och skulderna ligger också kvar.

– Näringslivets frustration kring att de inte har någon dialog med den styrande majoriteten. Här finns det ett utbrett missnöje. Det finns företagare som just nu inte vågar eller vill satsa i Östersund.

Vad har gjorts bäst?

– Satsningen på ungdomsjobb och arbetslösa ungdomar. Centern drev igenom ett alliansförslag vi hade sedan tidigare och det tycker jag var jättebra. Där gjorde man insatser för de som fastnat i arbetslöshet. Det ska de ha all cred för.

Hur vill du att Östersund ska utvecklas?

– Östersund behöver växa, Då behövs nya jobb. Det betyder att befintliga företag måste må bra och vi ska aktivt jobba för att få hit nya arbeten. Det har Socialdemokraterna misslyckats med. Se bara på Biltema och Facebook som valt andra städer. Vi ska ha skolor och förskolor i topp. Vi ska på ett bra sätt ta hand om våra äldre och de som har sociala problem. Vi ska fortsätta vara bra på miljöfrågor.

Stafettfråga till Pär Jönsson från Centerpartiets Carina Asplund;

Jag vill att vi jobbar för Sveriges mest moderna landsbygd, håller du med?

– Östersunds kommun är ju en ganska stor kommun ytmässigt och landsbygden är en viktig del. Det är jätteviktigt att vi skapar förutsättningar för arbete, bostäder och kommunikationer på landsbygden.

Stafettfråga från Moderaternas Pär Jönsson till Socialdemokraternas AnnSofie Andersson:

– Varför sparar ni Socialdemokrater in på skolan år från år när kommunen får in mer skattepengar och större statsbidrag än någonsin och gör stor vinst varje år?

Artikeln kommer från tidningen 100 procent Östersund.