Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Östersund bygger för över tusen nya elever – planer för miljarder

Spaden behöver sättas i jorden så fort som möjligt. En helt ny skola bredvid Storsjöskolan i Odensala är bara ett av alla byggen för 1,5 miljarder kronor som planeras de närmaste åren.

Det gick så långt som att Österängsskolan på allvar togs med i det skolpussel som Östersunds kommun har ägnat sig åt att lägga det senaste året. Men hade den byggnaden tagits till heders igen hade det krävt att hela Österängsparken hade hägnats in som skolgård, så ser Boverkets regler ut.

Inte heller Södra skolan – en gammal byggnad på Rådhusgatan, kan komma ifråga för att rymma de ökande elevkullarna. I huset bor det sedan länge folk.

I stället presenterar nu skolpolitikerna Niklas Daoson (S) och Pär Löfstrand (L) i Barn– och utbildningsnämnden resultatet av det senaste årets arbete som är något helt annat än politikerna fick ägna sig åt bara några år tidigare.

Då handlade det om att stänga skolor. Nu handlar det om att öppna upp.

– Det blir många fler barn i centrala stan. Det är redan nu trångt och på fem år får vi enligt prognosen över 400 nya förskolebarn. Ännu mer blir det i skolan. Där blir det 1000 nya elever på tio år. Parkskolan kommer att växa med det dubbla på fem år, säger Niklas Daoson, ordförande i nämnden.

Han och vice ordförande Pär Löfstrand understryker att den politiska viljan trots olika partier är densamma. Det handlar om att bygga för stora enheter snarare än flera små, för bättre arbetsmiljö för lärare och bättre pedagogiska förutsättningar.

Mellan raderna kan man också förstå att en stor skola har lättare att anpassa sig till minskade elevkullar i framtiden utan det trauma som följer på en liten skolas totala nedläggning.

– Vi ska också se till att eleverna byter skola efter sexan om de behöver byta. Inte som nu att det blir skolbyte efter femman, säger Niklas Daoson.

15 projekt är inplanerade de närmaste fem åren till en uppskattad kostnad av cirka 1,5 miljarder kronor. Det handlar om en invecklad flyttkarusell men utan tillfälliga paviljoner som anses bli minst lika dyrt som att bygga nytt och permanent.

Det är här Storsjöskolan kommer in i bilden. Den ska renoveras och få en helt ny skolbyggnad intill sig. Under tiden Fjällängsskolan i Torvalla byggs ut kommer den skolans elever att få gå i den gamla Storsjöskolan vars elever vid det laget har hunnit flytta in i den nya.

– I höst ska vi besluta om var den nya ska byggas. Då ska vi också få svar på var i de norra delarna av stan som vi kan bygga en helt ny skola och förskola, säger Pär Löfstrand (L).

Både han och Niklas Daoson är noga med att det är dags att ”se framåt”. Inte gräma sig över att Ope skola bara för två år sedan stängdes. Sedan dess har det varit en ketchupeffekt i skolan, med nyanlända elever från Syrien och annan inflyttning.

– Men hade vi haft Ope skola i dag hade jag inte stängt den. Vi behöver alla skollokaler vi kan få, säger Niklas Daoson.

Hur ”den största satsningen i Östersund någonsin” ska finansieras är inte klart. Formellt kommer en stor del av investeringarna att bakas in i höstens budgetbeslut för åren 2017–2019.

Inte heller är det helt givet var alla nya lärare ska komma ifrån som ska jobba i nya och utbyggda skolor.

– Men vi kan ju inte strunta i att bygga bara för att det inte finns lärare. Den här satsningen kommer att attrahera lärare, säger Niklas Daoson.

Läs också: Östersund ska satsa 1 miljard på nya skolbyggen

15 skolbyggen och nya förskolor på fem år

Hösten 2022 beräknas den nya skolan och den gamla Storsjöskolan vara färdiga. Innan dess ser det ut så här i kommunens planering för kraftigt ökande elevkullar. Listan är en blandning av projekt som redan klubbats politiskt och projekt som inte kommit lika långt där förstudie ska startas.

I planeringen saknas prognos för hur nuvarande asylsökande påverkar elevutvecklingen samt hur de planerade nya stadsdelarna på andra sidan Vallsundsbron och Frösö Park påverkar skolorna.

Förskolan Remonthagen klar till hösten 2017 med sex nya avdelningar.

Förskolan på Jägarvallen på Stadsdel Norr med sex avdelningar klar hösten 2018.

Helt ny förskola med åtta avdelningar, eller två med fyra vardera, byggs i centrala stan till januari 2018.

Orrvikens skola och Orrvikens förskola byggs ut, klar 2017/2018.

Palmcrantzskolan och Körfältsskolan F–9, skolan som blir en enhet behöver nytt namn och planeras vara klar hösten 2019.

Ny F–3 skola med fyra parallella klasser i centrala stan, norra delen. Färdig hösten 2019.

Mimergården F–6 klar 2019/2020

Fjällängskolan F–6 byggs ut och byggs om. Klar våren 2020.

Lugnviksskolan F–9 klar hösten 2020.

Föskolan Sjöängen klar hösten 2021.

Lillsjöskolan F –6 klar hösten 2021.

Vallaskolan F – 9 klar 2021/2022

Storsjöskolan 7–9 klar 2022.

Parkskolan och Östbergsskolan ska också byggas ut i senare skede, efter 2022.