Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Östersund – en hållbar kommun

Om precis fyra veckor är det val, och då bestäms vilken inriktning politiken ska ha de närmaste fyra åren.

För Miljöpartiets del betyder det att vi fortsätter det jobb vi har börjat med att göra Östersund till en hållbar kommun, i alla aspekter.

Hållbarhet för oss betyder inte bara att vi fasar ut fossila bränslen och ställer om till förnybart. Nej, det betyder också att vi satsar på våra barn och ungdomar, de som ska ta över efter oss en gång.

Ansvar för det vi har att förvalta, respekt för naturens ramar och solidaritet med kommande generationer formar den politik vi går till val på.

Vi vill jobba för en skola där alla barn har förutsättningar att lyckas och där alla elever får tid med sina lärare. Miljön i skolan spelar stor roll för lärande, och därför vill vi göra oss av med alla giftiga kemikalier som finns i barnens miljö.

Vi vill också kunna ge barnen den bästa maten, och vill att minst 50 procent av skolmaten ska vara ekologisk.

Inte bara skolan utan även fritiden spelar stor roll i ungdomars liv. För att alla ska ha möjlighet att utöva idrott, kultur eller annat fritidsintresse så vill vi satsa på en breddad kulturskola som finns där barnen finns, samt fler näridrottsplatser ute i bostadsområdena. Barn ska inte behöva vara beroende av en förälder som skjutsar för att ta sig till sin fritidsaktivitet.

Vi vill också att alla ungdomar upp till 19 år ska få gratis busskort. Det möjliggör för fler att ta del av det utbud av kultur och fritid som finns i Östersund.

Det byggs i Östersund, nya spännande stadsdelar växer fram. Vi vill att Östersund ska vara en föregångare på hållbart byggande och hållbar stadsplanering.

Men det kräver prioriteringar. Det kräver att vi prioriterar en levande stadskärna och god service i kommunens alla tätorter, i stället för att tillåta byggande av externa köpcentra.

Ytterligare utbyggnad av handeln i Lillänge kommer att utarma stadskärnan, äventyra butiker runtom i kommunen, och hålla oss kvar i ett oönskat bilberoende. Det skulle också särskilt drabba grupper utan tillgång till bil, som studenter och äldre.

Kultur ska få Östersund att växa, och under mandatperioden vill vi se investeringar i kultur. En ombyggd teater och en ny konsertsal kan vara början på ett Östersund där kulturen tar plats. Tillsammans med föreningsliv, professionella kulturskapare och kreativa företagare kan vi skapa en spännande och levande kulturstad.

Östersund ska vara en välkomnande kommun där det är lätt att leva. Jämlikhet, öppenhet och tolerans ska prägla vårt samhälle. Vi ska jobba hårt mot rasism och diskriminering så att alla kan känna sig trygga.

Jämställdhet och feminism ska genomsyra alla politikområden, och kunskapen om hbtq-frågor måste öka.

Detta och mycket mer kommer Miljöpartiet att arbeta med under nästa mandatperiod.

Karin Thomasson, Florian Stamm, Carly Smith Jönsson, Daniel Liljendahl, Karin Österberg, Jimmy Eriksson

kandidater till kommunfullmäktige i Östersund för Miljöpartiet de gröna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel