Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Östersund får unikt besök av proffslag

Nystartade Östersunds CK får en rivstart. Sveriges enda proffslag kommer till start i Svenska Cupen i Östersund, 24–26 juli.
– Unikt för oss, säger en mycket glad Anders Bromée, ordförande i ÖCK.

Annons

Cykelboomen i Jämtland är ett stort glädjeämne för svensk cykelsport. Förhoppningen är att detta brinnande intresse ska få en ännu större spridning.

Här är tre ”vedträn” som kanske kan bidra till det:

1. Nystarten av Östersunds CK – som bildades 1966 och som kör igång på nytt med cyklisterna från Castor och Vertex – ska samla allt engagemang i en gemensam satsning.

2. Arrangemanget av Svenska Cupen i landsvägscykel i Östersund i sommar innebär direkt ett eldprov för ÖCK. Det betyder också att klubben får draghjälp i lansering av sig själv och sporten

3. Nyheten att Sveriges helt nya och enda proffslag, Team Cyclesport, kommer till Östersund och Svenska Cupen, är bästa tänkbara reklam.

– Unikt för oss i Jämtland. Det är första gången sedan 1950-talet som Sverige har ett proffslag. Att de sedan väljer att köra en tävling i Östersund är otroligt roligt och stort. Det kommer kanske att ge extra uppmärksamhet, säger Anders Bromée.

Team Cyclesport presenterades så sent som 20 mars i Jönköping.

Kapten är förra proffset Magnus Bäckstedt – för alltid historisk med segern Paris–Roubaix 2004 och etappvinsten i Tour de France 1998.

Team Cyclesport kommer att innehålla tio åkare, alla modell yngre. Teamet – som startar i den tredje proffsdivisionen (UCI Continental) – har en tydlig koppling till Storbritannien.

Max Öste McDonald har skotskt påbrå, Dan Patten är engelsman från London och Freddy Johansson bor sedan en tid tillbaka i Wales, där han kört för engelska proffslag. Patten är den enda brittiska cyklist som har kontrakt med ett utländskt continentaltem.

Den kanske största talangen är Gislavedssonen Alexander Wetterhall, framgångsrik både på landsväg och på MTB. Han tog medalj på MTB-EM i fjol och blev nyligen tvåa i Sunshine Cup på Cypern. Wetterhalls stora mål är att kvala in till OS i London, 2012. Premiären för Team Cyclesport blir 3 april i Frankrike i etapploppet Boucle de l´Artios.

räknar med 70 deltagare till start i elitklassen under Sverigecupen. Själv hoppas klubben kunna ställa upp med sex–åtta åkare.

– Vår förhoppning är också att få in cirka 100 deltagare på fredag, i Vertex Velo, säger Bromée.

Vertex Velo är en 1,9 km lång bergssprint upp till Frösöbergets topp.

Sverigecupen i Östersund handlar om ett varvlopp (1 timmes varvlopp + tre varv) på lördag, 25 juli, och ett 18 mil långt linjelopp på söndag, 26 juli.