Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Östersund fortsätter att skriva historia – segern mot Zorja säkrar avancemang

Östersunds FK är klart för 16-delsfinal i Europa Leauge.
2–0 mot Zorja Luhansk innebär att jämtarna har säkrat avancemang.
Ett självmål samt en snygg "strut" av Saman Ghoddos satte punkt för en helgjuten insats.

Gruppettan mot grupptvåan rivstartade med en våldsam hemmaoffensiv.

Det gav fyra hörnor och en jättechans. Ett vänsterskott av Ken Sema som Lunin tvingades parera till hörna.

Östersund spelade med mod och självförtroende. Man vågade hålla i bollen och vågade utmana sina motståndare.

Ja, det var Östersund i sitt esse. Med snabba fötter, snygga spelvändningar, precia passningar och flitigt användade av korridorerna, drev man upp tempot. Dessutom satte man upp långa anfall.

Gabriel Somi fick mycket boll på sin vänsterkant, Curtis Edwards höll bredden bra på högerkanten medan Alhaji Gero löpte bra i offensiv position. Östersund hittade ytor överallt och det kändes som att ett 1–0-mål hängde i luften.

Sema och Saman Ghoddos sökte avslut och var inte långt ifrån att få sina drömlägen. Zorja hade fullt sjå att hinna med.

Då, efter 16 minuter, blixtrade gästerna till. En dubbelchans inom två minuter, som inte alls var pjåkig. På den första var det bara en snabb utrusning från Keita som räddade situationen.

Helvita Zorja, som kom till spel med en åtta matcher lång svit utan förlust i hemmaligan, växte in i matchen.

Istället blev det Östersund som gjorde det viktiga första målet. Ett hårt inspel från Edwards touchade en Zorjaback och gick in i bortre hörnet. Tid: 40 minuter.

Halvleken avslutades med en stark räd av Iury och ett hårt skott utanför.

Andra halvlek inleddes med öppna gator och chanser åt båda håll. Först Zorja med ett hyperfarligt frisparksläge, där skottet gick en bra bit över Keitas ribba.

Sedan kontringar för Östersund, en frispark och ett tungt distansskott av Mukiibi som smet just utanför Lunins stolpe.

Zorjatränaren Vernydub insåg att han måste chansa framåt och efter 61 minuter hade han bytt in två nya krafter, Lunov och Babenko.

Zorja förbättrade också sitt spel efter paus. Östersund kröp hemåt mer, säkrade ytor och gav gästerna möjlighet att sy ihop längre anfall.

Mer än till ett par farliga frisparkslägen och skott över, ett flertal hörnor samt ett jätteläge av Iury (som Keta reflexräddade), nådde dock inte ukrainarna.

Östersund –där Fouad Bachirou var allra bäst – höll ut och kunde även göra 2–0 genom en patenterad högerprojektil av Ghoddos i 78: minuten.

Vilken kväll och vilken framgång för höstens lag i svensk fotboll.