Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Östersund går mot överskott

Kommunen ser i år ut att gå plus – igen. Det handlar om många miljoner mer än förväntat.

Helårsprognosen för Östersunds kommun pekar mot att det blir ett överskott på 81 miljoner kronor för 2014, enligt ett pressmeddelande från kommunen.

Det är högre än det resultat som man budgeterat för, plus 27 miljoner kronor.

Anledningen till överskottet ska vara att de flesta av nämnderna har hållit sina budgetar. Högre skatteintäkter och statsbidrag har också bidragit. Överskottet kan i sin tur bidra till framtida investeringar.

– Att kommunen uppnår god ekonomisk hushållning är viktigt både för de anställda och för medborgarna. Överskottet är glädjande och nödvändigt, men inte speciellt stort om man ser till hela den kommunala ekonomin. I sammanhanget är det viktigt att ha våra kommande investeringar i minnet. De är stora. Pengarna kommer att behövas, säger kommundirektör Bengt Marsh i pressmeddelandet.

I meddelandet nämns också några av de kommande investeringarna för kommunen, många kända sedan tidigare. Det handlar om satsningar på membranfilter för vattenrening, förskolor på Remonthagen och Hofvallen, gymnasiebyn i centrala Östersund, Sporthallen och äldreboende. Dessutom behöver en del av nämnderna extra pengar.

Förra året gick Östersunds kommun plus med 101 miljoner kronor, vilket till stor del berodde på återbetalda försäkringsavgifter.

Den totala budgeten för kommunen årligen är ungefär 4 miljarder kronor.