Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Östersund går mot trenden

Bostadsbyggandet i Sverige släpar efter trots en rad reformer. detta gäller landets samtliga tillväxtkommuner - utom Östersund.

Annons

Det har byggts för lite i 96 av de 100 kommuner som vuxit mest sedan 2006, visar en klartläggning som tidningen Dagens Nyheter låtit genomföra.

Bostadsbyggandet går trögt i Sverige. Särskilt problematiskt är det i tillväxtregionerna, där enskilda, särskilt unga, har svårt att hitta en bostad. Det medför även stora samhällsekonomiska kostnader genom att arbetsmarknaden fungerar sämre, skriver DN.

Tillsammans med Statistiska centralbyrån publicerar DN uppgifter som visar att i 96 av de kommuner i landet som vuxit mest släpar byggandet efter. Genom att multiplicera befolkningsökningen med 0,6 får man fram ett ungefärligt mått på hur många bostäder som hade behövts. Detta har sedan jämförts med det faktiska byggandet.

Endast fyra tillväxtkommuner Umeå, Trosa, Falkenberg och Östersund ligger på plussidan. Och där utmärker sig Östersund ordentligt. I Östersund har det byggts 241 lägenheter vilket betyder 38 procent fler bostäder än vad som hade behövts om man ser till befolkningsökningen. De andra "pluskommunerna" ligger på mellan 1 och 6 procent.

– De här siffrorna visar att Östersunds kommun nu bygger i fatt där vi tidigare legat efter. Kommunen har ett mål om att vi ska bli så och så många och då måste det finnas bostäder till dem. Men jag har känslan av att det trots byggandet, inte finns så många bostäder i Östersund, säger Mattias Moxell på PEAB i Östersund.

– Sen vet jag inte om det är rätt bostäder som byggs. Vad jag vet är att det är främst studenter som saknar och söker billiga bostäder i stan, fortsätter han.

Procentuellt är glappet störst mellan byggande och befolkningstillväxt i Stockholmskommunen Danderyd som ligger på minus 80 procent. Räknat i antal byggda bostäder är underskottet av naturliga skäl störst i de tre storstadskommunerna.