Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Östersund ger kranvattnet gott betyg

Åtta av tio invånare i Östersund är nöjda med kranvattnet.

Det visar en undersökning från Sveriges kommuner och landsting som genomfördes förra våren i Östersund. Invånare i 100 kommuner över hela landet svarade på frågor om service när det gäller gator, parker, vatten och avlopp samt sophämtning och avfallshantering.

Syftet med enkäterna är att få svar på medborgarnas synpunkter samt ta reda på om kommunen lever upp till de krav på god service som medborgarna ställer.

Sammantaget visar undersökningen att östersundarna är nöjda med hur kommunen sköts. Kranvattnet som har varit ett känsligt kapitel för Östersunds del verkar ha klarat sig bra utifrån svaren i enkäten.

84 procent av de tillfrågade är nöjda med kvaliteten på kranvattnet och 82 procent av kommuninvånarna dricker kranvatten flera gånger per dag, och med de siffrorna står sig Östersund bra i jämförelse med alla kommuner i undersökningen.

På frågan "Oroar du dig för kvaliteten på kranvattnet?" svarade 45 procent att de aldrig oroar sig, vilket är ett svagare värde. Det ska jämföras med 62 procent för alla kommuner.

En annan känslig fråga i kommunen är saltning av vägar och gator. De kommuner i landet som ligger norrut har en större andel som tycker att man inte ska salta alls. I Östersund är motståndet mot saltet mycket väl utbrett.

I Östersund svarar hela 65 procent att man inte ska salta alls. Även 2010 fanns Östersund bland de kommuner som hade störst andel som inte ville att man skulle salta alls.

Men på det hela taget är nöjdheten med hur gator sköts i kommunen högre i den senaste undersökningen jämfört med undersökningen 2010. 59 procent anser att standarden är bra eller mycket bra, jämfört med 52 procent 2010.

Mörkret på stans gator är ett annat ämne som ofta diskuteras i Östersund. Det visar sig även av svaren i enkäten, där 47 procent vill öka resurserna för belysning. Bara de boende i Hagfors vill ha mer ljus, där är siffran 50 procent.

Även vid förra undersökningen var Östersund bland de kommuner där invånarna var mest angelägna om ökade resurser för belysning.