Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Östersund har ett sprudlande kulturliv

Eva Larsson, informationschef på Östersunds kommun, bör uppenbarligen inte få behålla sitt jobb. Hon är nämligen den hittills minst informerade människan i hela den kommun hon jobbar för. I ÖP 28 maj säger hon att Östersund visst skulle lyfta fram kulturen, om det bara fanns någon kultur att lyfta fram. Hon säger, på fullaste allvar, ”Det går inte att lyfta fram något som inte finns.”

Hur har hon kunnat undgå det fullkomligt sprudlande kulturliv som verkar i den här staden? Det är inte bara oerhört underligt, det är också otroligt pinsamt. Vår enda stad har en tjänsteman som varken ser eller hör. Det här är en enorm kränkning mot alla kulturarbetare som lever och verkar här.

Vi måste ännu en gång skrika för allt vad vi är värda att vi faktiskt finns. Att vi jobbar hårt och att vi kämpar. Men att vi behöver ett fysiskt forum att utöva vårt arbete i.

Startskott! har gjort och gör ett jättejobb för kulturen här. Jag var själv en av många kulturarbetare som medverkade på Startskottgalan som fyllde Gamla Teatern till sista plats och mer därtill. Har du missat hela Startskotts verksamhet, Eva Larsson? Har du missat hur många som behöver och vill ha ett kulturhus?

Du säger: ”Jag välkomnar kultur så att vi får anledning att kommunicera det.” Var du befunnit dig hela ditt liv för att missa all den kultur som redan finns att ”kommunicera” är ett mysterium, men här ska du få några strålande exempel:

Östersunds arrangemang av Musik Direkt lockar cirka 50 akter från länet varje år. Det är fler än något annat län i Sverige i förhållande till invånarantal.

Östersund har så många körer att det är svårt att veta vilken man ska söka sig till. Man kan välja mellan ett tvåsiffrigt antal, då har jag bara räknat dem som övar i Östersund med närmsta omnejd.

Det är svårt att hitta bra konsertdatum i Östersund. Utbudet är så stort att krockar ofta uppstår.

Östersund har en otroligt aktiv teaterförening som gång på gång lyckas få hit eftertraktade grupper och föreställningar till Storsjöteatern. Vi har även mycket driftiga teaterkonsulenter som jobbar för barn och ungdomars teaterupplevelser genom Riksteatern.

Östersund har ett gammalt tingshus. Där ligger Sensus i som arbetsmyror i princip dygnet runt och stödjer unga musiker, konstnärer och andra artister från länet. Där kan man hyra replokaler, uppträda och äta mat av hög kvalité till äkta studentpris. Gamla Tingshuset sover aldrig. Och inte en enda idrottstävling har de anordnat! De har även besökare när det inte är vinter och snö, tänka sig. Det är mer än vad vinterstaden kan skryta med.

Studiefrämjandet håller även de med replokaler och speltillfällen för unga musiker.

Östersund har Estrad Norr, förutom att själva spela otaliga föreställningar här och ute i landet sponsrar de också andra kulturevenemang så att fler kan turnera och spela i länet.

Den ständigt utsålda Östersundsrevyn.

Jamtli.

Storsjöyran.

Arnljotspelen.

Massor av skickliga konstnärer, utmärkta restauranger, duktiga och driftiga hantverkare som skapar konst unik för Jämtland, och listan kan faktiskt göras hur lång som helst.

Vi är en kulturstad, Eva Larsson. Det är information som du kan börja med att kommunicera till dig själv.

Paulina Fröling

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel