Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Östersund – inte bara en hurtig stad

Debatten om kulturhus/konsertarena i Östersund går vidare. Och mycket handlar om kostnader och placering.

Nog så viktiga infallsvinklar i sammanhanget, men det här handlar om nåt större än bara en byggnad – om man ska dra det till sin spets.

I Tillväxtavtalet (som finns att läsa på kommunens hemsida) karakteriseras Östersund som en hurtig stad, och det är vi måhända – men inte bara.

Vi är mycket mer än så.

Vi är kreativa, vi är musikaliska, vi är litterära, konstnärliga, innovativa, intellektuella och vetgiriga och ur ett krasst samhällsekonomiskt perspektiv måste vi bli bättre att ta vara på detta.

Kommunens unga kulturutövare måste till att börja med få känna att de är en tillgång i samhällsutvecklingen – inte en ekonomisk belastning.

Inte nåt som med jämna mellanrum ska reduceras till en budgetpost och skäras ner till lägsta möjliga nivå.

Östersund måste bli bättre på att förränta sitt kulturella kapital.

Samtidigt måste vi börja vässa vår profil när det gäller stadens marknadsföring.

Vägen till fler jobb, bättre livskvalitet, bättre skolundervisning, bättre äldrevård, regional attraktionskraft och integration går via kulturen.

En rad städer ute i världen – stora som små – har tagit fasta på det: Manchester, Graz, Cork, Vilnius, Umeå, Ystad ... mfl. m.fl.

Det är också i kulturen vi hittar de viktiga diskussionerna om demokrati, religion, jämställdhet och humanism. Det är där de svåra frågorna ställs – det är där man hittar svaren.

Östersund ska vara en hurtig stad – självklart. Men kommunledningen kan inte slå sig till ro med det. Kulturlivet i regionen måste (parallellt med hurtigheten), värnas och utvecklas. Att stjälpa över det ansvaret på Storsjöyran och år efter år förvänta sig att de ensamma ska dra den kulturella PR-biten är att välja en för enkel väg. Storsjöyran är en fantastisk stadsfest – den är humlan som enligt aerodynamikens lagar inte borde kunna flyga (på grund av ett för dåligt befolkningsunderlag), men som gör det ändå.

Men Yran måste kompletteras med ett rikt regionalt kulturliv i övrigt.

Östersund måste våga anstränga sig för att uppfinna nya spännande arrangemang, nya attraktioner, nya scener ... och helst sånt som inte är årtidsbundet.

Allt kan inte ta avstamp i ett rödkindat friluftsliv.

Ett modernt kulturhus/konserthus skulle kunna bli navet i en satsning på nya intressanta affärsområden.

Det skulle dessutom vara en viktig symbolhandling; ett ställningstagande för bildning och intellektuellt framåtsträvande.

Men Östersund behöver också en tydlig kulturpolitisk vision. Både från Rådhuset, den politiska oppositionen och inte minst: från det regionala näringslivet.

Humankapitalet finns redan här i kommunen – i hela Jämtland.

Här finns hundratals skickliga musiker, konstnärer, filmare, skribenter, skådespelare och dansare.

Många självlärda, många med långa utbildningar i andra delar av världen.

Vilket är den bästa sortens ambassadörer för den här regionen. Det är hög tid att vi börjar ta hand om dem. Det är hög tid att etablissemanget börjar intressera sig för den regionala kultursektorn på allvar och inte bara för syns skull.

Martin Kjellerstedt
Katarina Åhlén
Jens Ganman
Björn Höglund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel