Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Östersund kan bli den autentiska staden”

Vilken plats har Östersund i en föränderlig värld? Hur skapar man ett kreativt klimat i staden, och vad krävs för att locka människor att vilja flytta hit?

Annons

 

Dessa frågor diskuterades när Färgfabriken Norr i går eftermiddag stod som värd för The Butterfly Effect – ett seminarium om Östersund i en föränderlig värld.

En filosof, en arkitekt, en socialantropolog och en ekonom gav var och en sin syn på hur man bäst främjar utveckling i en mellanstor stad som Östersund.

Enligt socialantropologen Wiktoria Walldin har Östersund möjligheten att bli den autentiska staden, den integrerade staden, staden som tar tillvara på förlorade entreprenörer, och en stad för de m som planerar en lugn och trygg framtid.

Det gäller att räkna med de sociala krafterna, påpekade hon, och ringade in några fjärilsvingsslag som kan komma att påverka Östersund – om staden tar sin chans och svarar på vingslagen.

– Drömmen om ett enkelt liv på landet är en stor trend och känslovåg i dag, det finns en vilja att leva ett äkta liv hos gemene man. Folk strävar efter det naturliga, det etiska, det ursprungliga och rotade, Östersund kan möta den viljan och bli den autentiska staden, sa Walldin.

Hon underströk också att Östersund även bör hålla sina dörrar öppna för unga entreprenörer, och trygghetssträvande människor som vill skapa en grogrund för ett hållbart liv. Samt ta tillvara på de människor som i det nya, mångkulturella Sverige letar efter ett rum att höra hemma i.

Finske filosofen Joel Backström menade däremot att då en stad hålls samman av medborgarnas gemenskap finns det inte någon poäng i att människorna i Östersund ska fokusera på hur man lockar hit folk utifrån, då har man tappat sin själ.

Enligt Backström bör Östersundsborna i stället fråga sig – vad vill vi själva ha, vi som bor här i dag?

Samtliga inbjudna var dock överens om att det inte nödvändigtvis är viktigt för Östersund att växa till 70 000 invånare, vilket staden strävar efter. Utveckling behöver inte betyda fler invånare, var den gemensamma åsikten.

– För att utveckla en kreativ miljö bör man se till att folk har en social trygghet, och ge mer pengar till kulturen. Man ska stötta lokala konstnärer, och inte bara flashiga projekt, sa Anke Haggeman, arkitekt från Berlin.