Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Östersund kommer att förlora rollen som motor i dagens Jämtland

Jämtland blöder! Det är dags att plocka fram Yngve Gamlins gamla slagord efter det oförlåtliga beslutet i landstinget.

Våra folkvalda beslutade att de önskar se ett upphörande av det Jämtland vi känner, och att vi i framtiden ska vara en del av en region tillsammans med Västernorrland.

Att våra politiker säljer ut Jämtland så lättvindigt, utan konsekvensanalys eller samråd, är obegripligt. En fråga med denna tyngd borde vara föremål för en folkomröstning eftersom vår folkvalda inte har något mandat att besluta detta!

Konsekvensen på lite längre sikt av detta beslut är lätt att se, vi behöver bara rikta blicken norrut där vi har två regioner som ser lika ut som den nu tilltänkta konstellationen av Jämtland och Västernorrland. Både Norrbotten och Västerbotten sträcker sig från kust till fjäll och koncentrationen av befolkning, investeringar och utveckling är närmast total till kustdelen.

Vi kommer att få se exakt samma utveckling i den nu tilltänkta regionen – befolkning, investeringar och utveckling kommer att koncentreras till kusten. Att slå samman två län ger i sig inte mer pengar, det är bara prioriteringarna som kan göras annorlunda. Och i en ny konstellation som den tilltänkta så kommer alla beslut att fattas av politiker som till två tredjedelar kommer från kusten.

Resultatet blir att sjukvården i framtiden kommer att centreras runt Sundsvalls sjukhus, Östersunds sjukhus kommer att reduceras till ett b-sjukhus med endast elementär sjukvård, vi medborgare kommer att bussas till Sundsvall för sådan vård som vi i dag kan få i Östersund.

Kommunikationerna kommer att utvecklas på samma sätt, vår järnväg blir ett stickspår från Sundsvall. Våra flygkommunikationer försämras eftersom Sundsvall blir regionhuvudort. Västjämtland som turistmål blir därmed svårare att nå.

Östersund kommer att sakta men säkert förlora rollen som motor i dagens Jämtland och reduceras till ett tynande samhälle i inlandet.

Detta är ingen vacker framtidsbild, men det finns ingenting som talar för att det inte kommer att sluta på detta sätt. Det som kommer att få störst genomslag är det faktum att våra folkvalda så tydligt visar att de inte längre tror på Jämtland och det kommer i sig få ett stort genomslag på vart de privata näringslivet väljer att investera och därmed vart människor väljer bo.

Per Johan Skoglund, Rödön

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel