Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Östersund kommun nobbar Kommuninvest

Östersunds kommun bör avstå från medlemskap i Kommuninvest och tills vidare fortsätta att jobba med krediter i bank. Det rådet ger kommunledningsförvaltningen till finansutskottet.

I utredningen konstateras visserligen att Kommuninvest har bättre lånevilllkor än traditionella banker, men mot det står emellertid nackdelen med solidarisk borgen. Det betyder bland annat att en fordringsägare kan vända sig till vilken som helst av medlemmarna med krav på betalning av hela beloppet. Ny medlem blir ansvarig för samtliga medlemmars förpliktelser samt för Kommuninvests framtida förpliktelser.

Hela kommunkoncernen har idag en låneportfölj på totalt knappt 4 miljarder kronor och som är finansierad via traditionella banklån med kort löptid. Den uppgår för närvarande endast till fem månader. Eftersom kommunen står inför stora investeringar de närmaste åren krävs längre kredittider än för de lån som idag är upptagna.

Istället för medlemskap i Kommuninvest AB föreslår kommunledningen att de tills vidare får fortsätta att arbeta med kreditlöften den traditionella vägen.