Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Östersund lägger pengar på dansk julfilm

Östersunds kommun går in som medfinansiär av den danska långfilmen ”Familien jul – i nissernes land”. Det handlar om 200 000 kronor.

ÖP har tidigare berättat om den danska filmen som spelas in på Jamtli och i Östersund med omnejd.

En producent bakom filmen har ansökt om 300 000 kronor i stöd från Östersunds kommun för produktion av filmen. Den totala budgeten är knappt 19 miljoner kronor.

Politikerna i Östersunds kommunstyrelse har beslutat att bidra med 200 000 kronor.

Det är under förutsättning att filminspelningen sker på plats som det är tänkt och därigenom kan ge ”regional spendering”, tillfälliga arbetstillfällen och marknadsföring av Östersund som inspelningsplats, bland annat.

Dessutom ska Östersunds kommun finnas med i filmens eftertexter och premiärvisas på biograf i Östersund, kräver kommunen.

Beslutet att säga ja var enhälligt, men det fanns en del frågor under kommunstyrelsens sammanträde. Bland annat undrade Pär Löfstrand om ifall det är vanligt att kommuner stöttar filmproduktioner, något som AnnSofie Andersson (S) intygade. Karin Thomasson (MP) berättade att Östersund har gett bidrag till både spelfilmer och dokumentärer tidigare.

Kommundirektören Anders Wennerberg tillade att faktumet att lokala barnskådespelare medverkar också var ett skäl bakom att medfinansiera.

Pengarna ska tas från kommunstyrelsens anslag för kulturdriven företagsutveckling och Bosse Svensson (C) påpekade att tanken med det anslaget framför allt handlar om stöd till företag på lokal nivå och inte om att marknadsföra Östersund.

Karin Thomasson (MP) betonade då att syftet inte är marknadsföring utan att etablera en filmnäring för filmarbetare, chaufförer och andra arbetstillfällen kring inspelningar.

Läs mer:

Storfilm spelas in i Östersund – just nu deltar 30–40 statister från Jämtland

Glada barn testades för roller i långfilm

Missa inte vår nya nyhetsapp för Iphone och Android:

Klicka här för att ladda hem för Iphone

Klicka här för att ladda hem för Android