Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Östersund ligger i kulturens bottenskikt

Kulturen har stor betydelse när det gäller att öka en stads attraktionskraft och möjlighet att konkurrera om nyinflyttare.

 Det menar Rudolf Antoni, som i en undersökning för Fastighetsägarna tittat på svenska städers attraktivitet och hur folk brukar kulturen.

Östersund ligger inte bra till när det gäller kulturen.

Faktiskt ligger Östersund i bottenskiktet.

– Det är låg kulturaktivitet bland invånarna och det ger en ganska låg kulturattraktivitet för staden, sammanfattar han sitt seminarium under Spektakeldagarnas första timmar.

Rudolf Antoni är doktorand vid Göteborgs universitet. I sin undersökning har han tittat på invånares kulturvanor vad gäller besök på bio, bibliotek, teater och rockkonserter men också i vilken omfattning folk läser böcker.

Vad gäller regelbundna teaterbesök ligger Östersund i det absoluta bottenskiktet, bara 8 procent säger sig gå på teater.

Även i bioligan ligger staden i botten, 35 procent säger sig gå på bio regelbundet medan genomsnittet är 40-45 procent.

Tankeväckande är att bara 6 procent säger sig gå på pop- eller rockkonsert minst två gånger per år.

– Med tanke på att ni har Storsjöyran så tycker att jag att det är anmärkningsvärt. Men om man räknar Storsjöyran som en konsert, så går man alltså ingen fler gång det året.

Rudolf Antoni har inte följt med i den debatt om ett kulturhus som för närvarande råder i Östersund, men han har en bestämd uppfattning om vad ett kulturhus kan innebära för en stad.

– Ett kulturhus om det används väl, och framförallt är centralt placerat, fungerar som en vitamininjektion för hela staden, säger han.

Han menar att om flera kulturformer finns under samma tak, gör det att folk lättare börjar nyttja andra former.

– Det skulle bli fler kulturutövare om det fanns ett kulturhus. Medan du är där kanske du får upp ögonen för något annat, det sänker tröskeln för kulturformerna.

Flera saker bidrar till ett högt kulturindex, till exempel andelen högutbildade invånare, priserna på bostadsrätter, folkmängd och befolkningsökning. Lund har högst kulturindex i landet.