Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Östersund måste sikta högre än plats 144

Östersunds kommun förbättrar sin placering i Svenskt Näringslivs rankning av företagsklimatet i svenska kommuner.

Det är bra. Företagsklimatet är helt avgörande för en kommuns långsiktiga utveckling. Det är ur många och växande företag som resurser skapas för morgondagens välfärd.

Därför finns det också anledning att fundera över hur bra det egentligen är med placeringen för Östersund. Plats 144 avancerade vi till från plats 191 i fjol. Från den nedre tredjedelen av svenska kommuner till en plats nästan mitt i listan på 290 svenska kommuner.

Tittar man över några år så ser vi att det är ungefär i det intervallet Östersund håller till år efter år. Från plats 134 till plats 165 till 191 och tillbaks uppåt till 147.

Så ser de senaste fyra åren ut. Ingen direkt upplyftande rad, och ett underbetyg till de ambitioner som kommunen haft i det tillväxtprogram som just ersatts av ett nytt eftersom målsättningarna för utvecklingen missas grovt.

Varför är just denna rankning så viktigt? Jo, för att den finns. Och för att den grundar sig på en djup och bred undersökning bland företagarna själva kopplat till objektiva fakta. Tittar man på de kommuner som kommer ut högt ser man också ett direkt samband mellan hög rankning och god generell utveckling.

Som centerpartist och kandidat till Östersunds fullmäktige vill jag gärna att den här frågan tas på större allvar. Jag tycker att frågan om hur vi förbättrar företagsklimatet i Östersunds kommun diskuteras alldeles för lite och alldeles för smalt.

Kommunens företrädare kan inte ensamma skapa företagsklimatet, men jag är övertygad om att det går att göra väsentligt mer än i dag, och att målsättningen när det gäller rankning av företagsklimat måste vara mycket högre än att ligga mitt i listan.

De utmaningar vår kommun och region står inför bara genom sin geografiska belägenhet och demografiska profil skärper kraven på oss mer än på många andra när det gäller att skapa möjligheter för företag och företagsamhet, och i förlängningen därmed inflyttning, jobb och resurser till välfärd.

Det här är fyra Centerkrav för ett bättre företagsklimat i Östersunds kommun som jag kommer att driva som en del i min personvalskampanj:

1. Östersunds kommun måste ta fram ett konkret handlingsprogram för ett attraktivt företagsklimat. Målen ska göras tydliga och mätbara. Resurser ska satsas för att genomföra planen och därmed förverkliga tillväxtprogrammet.

2. Östersunds kommun måste fördjupa partnerskapet med befintligt näringsliv och på det viset förbättra kommunens kunskaper om vad som verkligen skapar det goda företagsklimatet.

3. Kommunens upphandling och policyer måste utformas så att de gröna näringarna liksom de små företagen får bättre möjligheter att göra affärer med kommunen.

4. Östersunds kommun ska vid slutet av mandatperioden finnas bland de tio svenska kommunerna med bäst företagsklimat i Svenskt Näringslivs företagsrankning.

Bosse Svensson (C)

fullmäktigekandidat

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel