Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Östersund måste snarast få ett nytt häkte"

Några av de tyngsta aktörerna inom det lokala rättsväsendet ger sig in i debatten om nytt häkte i Östersund. Ett brev har skickats till Kriminalvårdens generaldirektör Nils Öberg.

Den senaste veckan har ÖP publicerat ett par insändare om det provisoriska häkte som i dag finns i Östersund. Där kan häktade placeras under långa perioder trots att lokalerna inte är anpassade för det.

Möjligheterna till motion är begränsade samtidigt som de frihetsberövade inte får se dagsljus. Häktesplatserna gränsar dessutom till fyllecellerna vilket kan bli väldigt störande.

Kriminalvården har svarat i en insändare att man just nu söker efter lämplig lokal.

Lagmannen vid Östersunds tingsrätt, Göran Ingebrand, har författat brevet som också undertecknats av länspolismästaren Stephen Jerand och chefåklagaren Katarina Eriksson

För generaldirektören beskrivs hur förhållandena sett ut i maj. 20 personer har suttit häktade i väntan på rättegång. Det provisoriska häktet har bara ett fåtal platser, så flera häktade har placerats i häkten som ligger 25–50 mil bort.

En som sitter häktad i Härnösand men ska på rättegång till Östersund måste kliva upp klockan 4.30 på morgonen. Förhandlingen kan sedan pågå till klockan 16 och då är det lika lång väg tillbaka. Och ofta är det samma visa nästa dag igen.

Tidigare fanns ett riktigt häkte i Östersund, fram till 1995. Sedan saknades helt häktesplatser fram till 2006 och sedan dess har det funnits ett fåtal platser i olika provisoriska lösningar.

I brevet spaltas fem olika argument upp, för att ett riktigt häkte måsta uppföras i Östersund så snart som möjligt:

• Flera myndigheter drabbas på det här sättet av höga kostnader. Poliser som utreder och advokater som ska besöka sina klienter måste köra långa sträckor för att klara av uppgifterna.

• Rättssäkerheten blir lidande eftersom antalet förhör måste begränsas. Samtidigt drar utredningarna ut på tiden vilket gör att häktestiderna blir onödigt långa.

• Tingsrätten har i dag problem att schemalägga förhandlingarna. De måste passas in med Kriminalvårdens möjligheter till transporter och en förhandling som skulle kunna klaras av på en dag får i stället ta två dagar.

• När samhället i stort strävar efter mindre bilkörning ger detta den rakt motsatta effekten. Ett mål med två tilltalade och två rättegångsdagar, där advokaterna dessutom träffar sina klienter två gånger före huvudförhandlingen, innebär 360 mils bilkörning.

• Sverige har fått internationell kritik för sina långa häktningstider. Ett lokalt häkte skulle avsevärt förkorta häktningstiderna för de fall som utreds i Östersund. Samtidigt som de frihetsberövande i dagens läge utsätts för onödiga påfrestningar.