Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Östersund mäter hur bra mobiltäckningen är i kommunen – med hjälp av sopbilar

Sedan i februari och över sommaren kommer Östersunds kommun mäta hur bra täckning mobiltelefonoperatörerna har.

Enligt Östersunds kommun ger deras mätning en oberoende bild av hur bra täckningen egentligen är. Fyra operatörer kontrolleras: Telia, Tele2, Telenor och Tre.

Mätningarna görs, enligt kommunen, med hjälp av tio mobiltelefoner som har ett speciellt program som mäter täckningen. Mobiltelefonerna åker sedan med sopbilarna runt kommunen.

De typer av mobiltäckning som mäts är 2G, 3G och 4G.

Anledningen till mätningen är, enligt kommunen, för att ge kommuninvånarna, företag, besökare och kommunens egna verksamheter bra information om täckningen. Som exempel nämns de som jobbar inom hemtjänsten som måste gå att ringa.

Östersund hoppas också att mätningen i framtiden ska kunna leda till bättre täcking hela kommunen. ”Dessa faktiska mätningar [...] är ett alternativ till mobiloperatörernas teoretiska beräkningar”. Kommunen skriver också att tätorterna kommer att mätas sist.

Kommunen publicerar de data de får in helt öppet. Här hittar ni de resultat som hittills kommit in.

Länets lokala medier har vid flera tillfällen granskat mobiltäckningen i hela länet. Här hittar en del av den granskningen.

Läs mer:

Dags för #rättvistäckning

#rättvistäckning: Detta har hänt

Jämtländsk mobiltäckning och surf fortfarande sämst i landet