Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Östersund – nu kör vi!

Annons

För ganska precis ett år sedan skrev jag en arg krönika om de uttalanden som AnnSofie Andersson (S) och kommunchefen Bengt Marsh då nyligen gjort om hur de ställde sig till tanken att Östersund skulle få arrangera en av deltävlingarna i Melodifestivalen.

Svaret blev att Melodifestivalen inte passade in i Östersunds profilering som vinterstad, och jag, liksom många andra, gick i taket.

"Vinterstaden har blivit en iskloss som effektivt bromsar andra former av utveckling i Östersund" blev min bittra konklusion, och i sociala medier var tonläget högt uppskruvat.

Är Östersund verkligen bara skidspår, skaljackor och ishallar? frågade vi oss. Och var inte tanken med nya arenan att den skulle hysa andra evenemang än rent sportsliga?

När nyheten i dag dök upp att Östersund faktiskt ska arrangera en av deltävlingarna i Melodifestivalen 2015 var det därför först svårt att tro att det var sant. Det måste vara fel! Det måste vara en fejk! Det är klart att det inte stämmer!

Men när kultur- och fritidsnämndens ordförande Karin Thomasson (MP) själv bekräftade för ÖP att detta faktiskt stämde, då började mitt hjärta att dansa en glad liten schlagerdans inne i mitt bröst.

Melodifestivalen! Man kan tycka vad man vill om programmet; att det är fjantigt, kommersiellt trams, dåliga låtar, att man inte kan tävla i musik och så vidare i all oändlighet, men faktum är att Mellon fortfarande drar flera miljoner tittare. Detta i en tid när tablå-tv är på väg ned över hela världen.

Tävlingen bevakas av journalister från samtliga riksmedier och till och med utlandet. Den är ett jättejippo som kommer att fylla våra hotell och restauranger, och helt vanliga östersundare kommer att synas i nationell tv när de sitter i Arenan och viftar med flaggor och ballonger.

Nu ser jag fram emot en härligt galen kraftsamling från hela länet. Vi måste givetvis ha lokala förmågor som syns på scenen, om inte som deltagare så i alla fall som pausunderhållare och publikuppvärmare.

Jag vet att skaljackan är ett praktiskt plagg som har många anhängare även om jag själv inte äger någon, men skulle man kunna få se en med paljetter? Kanske kan Gina Dirawi ha på sig en när programmet börjar? Ja, jag vet ju inte om hon blir programledare, men kan väl drömma.

Täckkjolar med gnistrande Swarovski-kristaller som bildar den hjärtformade snöflinga som är Vinterstadens varumärke?

Elljusspårens belysning måste självklart kompletteras med glittrande diskokulor som placeras ut med 50 meters avstånd från varandra, och de där vansinnigt starka lamporna vid skidstadion tycker jag ska förses med färgfilter som stämmer överens med Melodifestivalens logga, alltså turkosblått, lila, rosa, orange och gult.

Och Gustafsbergsbacken på Frösön måste givetvis utnyttjas! Kanske kan man projicera bilder av de deltagande artisterna mot den vita snön? Och på torget reser vi en stor isskulptur som föreställer schlagergeneralen Christer Björkman.

Östersund, är ni redo? Den 21 februari kör vi!