Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Östersund säger ja till privata dagbarnvårdare

Kommunen har sagt ja till den första privata dagbarnvårdaren. En kvinna som är på väg att flytta till stan kan starta eget familjedaghem.

Familjedaghem är annars något som minskat kraftigt i antal inom Östersunds kommun. De kommunala dagbarnvårdarna är nu bara ungefär tio till antalet.

Björn Sandal (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden, tycker det är bra att kommunen nu kommer att ha ytterligare en alternativ driftsform inom barnomsorgen.

Men kommunen kommer inte satsa på dagbarnvårdare utan fortsätt satsa på förskolor.

– Det finns inget självändamål med fler dagbarnvårdare. Förskola är det vi prioriterar, den prioriteringen har vi haft länge. Det gör vi bland annat för att det inte finns samma krav på utbildning för dagbarnvårdare som för förskolor, säger Björn Sandal.

Kommunen är tvingad att acceptera privata dagbarnvårdare eftersom det råder etableringsfrihet. Från 1 juli införs troligen en lag som gör kommunerna skyldiga att ge bidrag till förskoleverksamheter som uppfyller kraven.

Sandra Nilsson i Tullinge utanför Stockholm är den som sökt och fått tillstånd att starta ett privat familjedaghem.

– Det känns jättebra. Här i Stockholm är det jättevanligt med privata dagmammor. Jag har flera väninnor som arbetar som det, säger Sandra Nilsson.

– För min del handlar det om att jag när jag fick mitt andra barn så ville jag inte lämna mina barn till förskola. Jag vill vara hemma och ta hand om dem själv. Och det måste finnas fler som tänker som jag.

Kommunens villkor att Sandra Nilsson skulle få ha max fyra heltidsbarn varav som mest två får vara hennes egna är rimliga, menar hon.

Ett privat familjedaghem ska ta in barnomsorgsavgiften själv och får utöver det 327 800 kronor i ersättning under 2009.

– Jag har inte sett beslutet än, men det verkar vara likvärdigt som det är i Stockholm, säger Sandra Nilsson.

Än är det inte bestämt när hon och hennes familj flyttar till Östersund.

– Det beror på hur snabbt det löser sig med jobb för min man och bostad. Kanske till sommaren.