Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Östersund säger nej till räntemiljoner

Östersunds kommun och dess kommunala bolag skulle kunna sänka räntekostnaden på sina lån med mellan 8 och 20 miljoner kronor – per år. Men det blir inte så.

Kommunstyrelsen i Östersund sa på tisdagen nej till att ansöka om medlemskap i Kommuninvest.

Kommuninvest som förmedlar lån till en rad kommuner i landet har hos det världsomspännande kreditvärderingsinstitutet Standard and Poor's den högsta så kallade rating som går att få, AAA.

Det i sin tur innebär låga kostnader för att låna pengar och därmed låga räntor för kommunerna som lånar pengar av Kommuninvest.

De tjänstemän som utarbetade beslutsförslaget uppskattar att Östersunds kommun, Östersundsbostäder och Jämtkraft skulle kunna få mellan 0,2 och 0,5 procentenheter lägre ränta på lån hos Kommuninvest jämfört med lån i vanlig bank.

Östersunds kommun med Östersunds Rådhus AB med en låneskuld på 900 miljoner kronor bedöms enligt tjänstemännen kunna sänka sin årliga räntekostnad med 1,8–4,5 miljoner kronor.

För Östersundsbostäder AB med lån på 700 miljoner kronor skulle räntebesparingen bli mellan 1,4 och 3,5 miljoner kronor.

Jämtkraft AB med en låneskuld på 2,4 miljarder kronor bedöms kunna tjäna 4,8–12,0 miljoner kronor årligen om lånen flyttades till Kommuninvest.

Men tjänstemannaförslaget landade ändå i ett nej till medlemsansökan i Kommuninvest. Det blev också politikernas beslut.

För den stora nackdelen, och faran, med Kommuninvest är den solidariska borgen som medlemmarna måste acceptera. Det innebär att om en kommun inte klarar att betala räntan och amorteringarna på ett lån så kan kreditgivaren kräva betalt av de andra kommunerna som är medlemmar.

Det är inte så att kraven fördelas på alla medlemmar. Lånegivaren kan fritt välja vilken eller vilka kommuner som ska betala.

Även sedan en kommun begärt utträde och lämnat Kommuninvest så är den Sborgensansvarig, till viss del.

Det var kommunfullmäktige som gav kommunstyrelsen i uppdrag att utreda och ta ställning till konsekvenserna av ett medlemskap i Kommuninvest.

Men politikerna har lämnat dörren på glänt genom att det i beslutet framhålls att det är i nuläget som Östersunds kommun väljer att inte ansöka om medlemskap.