Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Östersund sjua på "ensamlistan"

Sveriges sjunde ensammaste människor bor i Östersund. I alla fall om man mäter ensamhet som andelen hushåll där det bara bor en person.

Det är Statistiska Centralbyrån som för första gången på 23 år kunnat få fram en totalräknad uppgift om de svenska hushållen.

I befolkningsstatistiken, som avser 2012, konstateras att det finns 4 176 313 hushåll i Sverige. Det är en ökning med 9 procent sedan 1990 då folk- och bostadsräkningen försvann. Befolkningen har under samma period ökat med 11,2 procent.

Den allra vanligaste hushållstypen är hushåll där det bara bor en person. Dessa står för 37,7 procent av alla hushåll.

Och om man sätter likhetstecken mellan graden av ensamhet och andelen ensamhushåll, kan man konstatera att invånarna i Åsele kommun är ensammast i Sverige. Där består 45 procent av alla hushåll av ensamstående.

Det är också vid en sådan kommunjämförelse som Östersund hamnar på sjunde plats bland landets kommuner. Av Östersunds 28 298 hushåll är nämligen 43,3 procent ensamhushåll.

Lägst andel ensamhushåll har Habo kommun med 22,2 procent.