Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Östersund sparar och lånar

Bibehållen kommunalskatt, men kraftiga besparingar och stora lån.

Det finns i förslaget till budget för 2012 och flerårsplan för 2013 och 2014 som kommunstyrelsen i Östersund skickar till kommunfullmäktige.

– Det är en historisk budget då Östersunds kommun går över till belåning och lånar hela 340 miljoner kronor, sa Ulf Edström (C) och efterlyste att politikerna med hjälp av tjänstemännen tar fram ett investeringsutrymme som är långsiktigt hållbart.

Även den borgerliga alliansen vill låna till investeringar. Men Ulf Edström hävdar att kommunen skulle kunna minska sina lån med mellan 45 och 70 miljoner kronor om den kommande mulitarenan byggs i anslutning till skidstadion i stället för långt bort i det nordöstra hörnet av Stadsdel Norr.

Kommunalrådet Karin Thomasson (MP) ifrågasatte Ulf Edströms sätt att räkna fram stora samordningsvinster, och hon tyckte att det inte är märkligare att kommunen lånar pengar än att familjer lånar för att till exempel bygga ett hus.

– Vi är i stort sett eniga om att bygga en arena för 260 miljoner kronor, sa Pär Jönsson (M) och uppmanade majoriteten i S, V och MP att ”stanna i steget”, lägga alla fakta på bordet och fatta beslut som gör att man får det mesta möjliga för pengarna.

Han frågade vad satsningarna på skidstadion kommer att kosta.

Kommunstyrelseordföranden AnnSofie Andersson (S) tillbakavisade att det skulle kunna handla om upp till 100 miljoner kronor.

– 20 miljoner kanske.

Arenafrågan liksom budget för nästa år och planerna för de två efterföljande åren behandlas vid kommunfullmäktiges sammanträde 8 december.

Förslaget om att spara 60 miljoner kronor nästa år ska ge 66 miljoner kronor i överskott, vilket är över gränsen för det räknas som god ekonomisk hushållning.

För att nå motsvarande överskott 2013 och 2014 föreslås besparingar på 54 respektive 90 miljoner kronor.

De fyra borgerliga allianspartierna kommer att presentera sitt förslag till budget för 2012 och de ekonomiska planerna för 2013 och 2014 vid kommunfullmäktigesammanträdet om drygt två veckor.