Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Östersund tar vatten mitt i stan"

En så stor stad som Östersund ska inte ta vatten från Storsjön så nära bebyggelse och avloppsverk.
– Det är som att ta vatten mitt i stan.

Den åsikten levererade vatten- och avloppsexperten Christen Raestad vid parasiträttegången i går. Han var kallad som expertvittne på grund av sin långa erfarenhet i ämnet vatten- och avloppsrening.

Han har satt sig in i Östersunds vattenrening och han menar att en ytvattentäkt inte ska ligga så nära bebyggelse som Östersunds gör.

Vattenverket vid Minnesgärde tar vatten ungefär 400 meter ut i sjön på 35 meters djup.

Någon kilometer i Göviken bort ligger stans avloppsreningsverk. Kommunens avloppsverk bräddas, alltså översvämmas, när verken inte klarar av att ta emot stora vattenmängder vid skyfall.

Sjön påverkas alltså av avlopp plus att det finns jordbruk kring sjön.

Med tanke på att kommunen dessutom misstänkt av det förekommit felkopplade ledningar till dagvattennätet som går ut i sjön fanns så mycket som talade för att rening måste ske i fler steg, menar Christen Raestad.

Östersund borde också flytta sitt vattenintag till en säkrare plats utanför Frösön, menar Christen Raestad.

Det är riskfaktorerna snarare än provtagning som borde göra att kommunerna installerar fler reningssteg, framför allt UV-ljus som är effektivt mot parasitsmitta.

För det är dyrt och svårt att ta parasitprover. Prover kan i prov efter prov kan visa noll parasiter trots att mikroorganismerna finns där.

Han håller med åklagaren Lars Magnusson om att risken för parasitsmitta borde ha varit bekant för Östersunds kommun.

I Bergen blev befolkningen sjuk i ett parasitutbrott 2004, alltså sex år före Östersundsutbrottet. Orsaken var parasiten giardia som på många sätt liknar cryptosporidium.

– Paradoxen är att det verkar som att varje land måste ha sitt utbrott för att man ska installera UV-rening på bred front.