Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Östersund vill byta bort Hofvallen

Östersunds kommun kan tänka sig att sälja halva Hofvallens B-plan till Jamtli. Men bara om de får köpa stranden där Yrancampingen är.

Jamtli vill bygga en förskola med 70-talstema, med tänkt placering på Hofvallens B-plan. Östersunds kommun har ställt sig positiv till förslaget och uttryckt en vilja att sälja B-planen till Jamtli.

Vid kommunstyrelsens sammanträde på onsdag kommer frågan återigen upp. Denna gång är förslaget till beslut att kommunen kan tänka sig att sälja en del av B-planen. Den delen skulle vara 3 700 kvadratmeter stor och enligt Jamtlis plan innehålla bland annat ett äldreboende. Kommunen vill behålla 5 200 kvadratmeter där den eventuella förskolan ska byggas. Ingen köpesumma anges i förslag till beslut.

Men en eventuell försäljning är villkorad. Kommunen vill som motprestation av Jamtli få rätt att köpa tillbaka Jamtli strand. Jamtli skulle använda fastigheten, som är 14 119 kvadratmeter stor, till en sten– och järnåldersö med vattenknuta aktiviteter. Dessa planer har nu skrinlagts. Kommunen vill gärna köpa tillbaka marken för 1 krona. Det var det belopp som Jamtli betalade 2002.

Stiftelsen Jamtli menar å sin sida att den inte kan sälja fastigheten till underpris. Det ska enligt anlitad rättslig expertis vara ”mycket svårförenligt med stiftelseförordnandet”. Kommunledningsförvaltningen anser att den uppkomna situationen är olycklig och att ansvaret för detta ligger på Jämtlands läns museum. Förslaget är därför att Jamtli får 50 000 kronor för marken, men att det årliga anslaget för fastighetsinvesteringar till Jamtli sänks med motsvarande belopp.