Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Östersund vill få Unesco-kontor

Östersund kandiderar till att få huvudkontoret för Unescos organisation för kreativa städer. Konkurrenter om lokaliseringen är Montreal och kinesiska Shenzhen.

Det är FN som genom Unesco bildat närverket för kreativa städer. Det har fått namnet CCN, Creative Cities Network.

Nätverket består i dag av 25 olika städer världen över. Inom organisationen finns olika grenar där Östersunds koppling är gastronomi.

– I ett par år har det pågått en diskussion om att CCN behöver ett högkvarter. Nu har den processen kommit så långt att frågan ska avgöras på kongressen i september, berättar kommunalrådet AnnSofie Anderson (S).

Första ledet är nu gjort i och med att den formella ansökan gått i väg. Till omröstningen gäller det först och främst att få fem andra städer inom nätverket att stödja Östersunds kandidatur. Lyckas det finns stan sedan med i den slutliga omröstningen.

Onekligen känner man lite av historiens eko från Östersunds dagar som notorisk sökare av vinterolympiaderna.

– Montreal och Shenzen är de konkurrenter vi känner till i dag, men det kan ju dyka upp fler till omröstningen, förklarar AnnSofie Andersson.

Huvudkontorets uppgift blir att stödja och hjälpa städer runt om i världen som vill ge sig i kast med de kreativa näringarna. Även om Östersunds specialitet är gastronomi så ska huvudkontoret knyta samman alla grenar.

I ansökan går Östersund grundligt till väga och alla fördelar som stan kan erbjuda förs fram.

Man har till och med vikt ett kontor åt CCN. Det ligger i samma hus som Turistbyrån, alltså Västra skolan, och får plats för tre medarbetare.

Lokalen erbjuds också till en i sammanhanget förmånlig hyra.

Om lokalen anses för liten så bedyras att flera alternativ finns att tillgå.

– Rent konkret består vårt arbete närmast med att knyta till oss fem medlemsstäder som stöder vår kandidatur. Spontant känns det som att just det inte ska bli något problem, berättar AnnSofie Andersson.

Om man väl kommer till omröstningen så får Östersund ändå möta resursstarka motståndare.

Det bli förra centerpartistiska kommunalrådet Carina Zetterström som representerar Östersund vid kongressen i september.