Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Östersund visas över hela världen

Astrofotografen Göran Strand har fått i uppdrag att filma solen när den går upp och ner över Östersund.
Filmen ska visas på planetarium och kommer säljas över hela världen.

– Det kommer bli spektakulärt, säger Göran Strand.

Han har fått uppdraget av amerikanska filmbolaget Spitz, som specialiserat sig på att göra filmer lämpade för runda biografer, som finns i till exempel planetarium. Uppdraget går ut på att filma fyra sekvenser á 30 sekunder. Två av sekvenserna ska vara närbilder av solen då den går ner vid horisonten. En sekvens ska filmas i fjällmiljö och en i civilisation. Det sistnämnda betyder att Göran Strand planerar att filma solens upp- och nedgång över Östersund.

– Jag ska försöka få tillgång till ett tak i stan där man kan stå, säger han.

Filmen, som ska heta "Solar Superstorms", beräknas vara klar 2015. "Solar Superstorms" handlar om hur solen påverkar jorden och när den är klar ska den säljas in till planetarium över hela världen. I filmen kommer även en filmsekvens av norrsken som Göran Strand gjort visas. Norrskensfilmen har använts av bandet Coldplay i bland annat deras tv- film "Ghost Stories" när de framför låten "A sky full of stars".

Solens framfart över Östersund planerar Göran Strand filma under september och oktober.

– Jag har bara väntat på solen. Nu ser det ut att bli bättre väder framöver så nu börjar jag komma i gång.