Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

30 000 bin checkar in på Scandic hotell

/
  • Scandic hotell i Östersund har skaffat en egen bikupa på sin innergård.– Vi vill ha den här för att visa gästerna att vi tar miljötänket ytterligare ett steg, säger hotelldirektören Nicki Eby, här tillsammans med Pedro Blom, leverantör av bina.

Nu har 30 000 bin checkat in i sin kupa på Scandic hotell i Östersund. En ny satsning för miljön och den biologiska mångfalden. Att biprodukten blir egenproducerad honung till hotellets frukostgäster gör inte saken sämre.

Annons

Scandic hotell tar nu ett steg till i sitt miljöarbete genom att skaffa sig en egen bikupa på innergården. Kupan är levererad av Pedro Blom som driver företaget Honungsbiet och är den som kommer att sköta om bina.

Han berättar att det inte var honungsproduktion som var målet när han startade företaget.

– Jag läste om bidöden och att det försvinner mycket bin, upp till 80 procents vinterförluster ute i världen. Det var där det började för mig. Bin är viktiga för pollinering och bioligisk mångfald. 70 procent av alla vilda växter är beroende av pollinering. Två tredjedelar av allt vi odlar för att äta är beroende av det. Utan bin och pollinerande insekter blir det nog rätt kärvt, det var därför jag skaffade bin, säger Pedro Blom

För att kunna hjälpa till mer än bara som privatperson hyr han ut bikupor så att fler kan bidra till att värna om den stora nyttan som bin gör. Kupan som finns på hotellet är placerad ute på en av innergårdarna där den kan ses från gästrummen, men någon oro för att bina smiter in på rummen har inte hotelldirektören Nicki Eby.

– Nej, det ska inte vara någon fara. Bin beter sig inte som getingar, de är inte intresserade av läsk eller den mat vi äter och flyger inte in i rum. Skulle det bli så att gästerna inte vill ha det här, så flyttar vi upp kupan på taket, men bin kommer vi att ha. Vi vill ha den här för att visa gästerna att vi tar miljötänket ytterligare ett steg, att alla kan göra någonting, tänk globalt agera lokalt, säger Nicki Eby

Pedro Blom berättar att bina i kupan nu håller på att bygga upp sitt lager av honung och att ett bi under sin livstid samlar in en åttondels tesked honung, vilket gör att det krävs åtta bin för en tesked.

När kommer gästerna kunna provsmaka?

– Oftast tar man ur all honung i kupan på hösten, men man kan ta lite grann i omgångar, så i bästa fall ska det gå att provsmaka i juli, säger Pedro Blom.

Annons