Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

9:ornas tårtor inledde påsklovet

/
  • Hanna Bodin serverade 11-åriga Maja Ginstrup från 5:an av den översta gula tårtan med bland annat jordgubbssylt och banan i.
  • Vasilis Zamagias, Pauline Wallberg och Lina Bodin hade bakat ”Pinocchiotårta” med bland annat bland annat maräng, grädde, choklad, nonstopgodis och mandarinklyftor.
  • De 46 niorna bjöd hela skolan på tårtkalas inför påsken. Ängsmogårdens senaredel, årskurs 6–9, har 130 elever. I tidigaredelen, förskoleklassen – årskurs 5, är det 90 elever. Och så är det ungefär 25 vuxna.
  • Eleverna i 9 G och 9 H väntade förväntansfulla på att eleverna från 3– 4:an och 5:an skulle komma till deras tårtkalas.
  • Hemkunskapsläraren Diana Lundbeck hjälpte Emma Vinka från 9 H med saftserveringen när alla eleverna från årskurs 6, 7 och 8 kom för att äta tårta.

I dag börjar påsklovet, med hemstudier. I går bjöd 9:orna på Ängsmogården de övriga i skolan på hembakad tårta.

Annons

– Många på skolan är lite halvskraja för 9:orna och då känns det bra att visa att vi inte alls är så farliga som man kan tro, sa Emma Vinka i 9 H när hon vid 13.30-tiden hällde upp blandsaft med hallon och äpple i plastmuggar.

Maja Ginstrup som är 11 år och går i 5:an berömde den översta, gula delen av den tvåvåningstårta som Hanna Bodin, Amanda Walseth, Hanna Gunnarsson, Emma Gunnholt och Frida Bogg bakat.

– Den var jätte-, jättegod. Den smakade banan och godis.

Vasilis Zamagias sken som en sol när han berättade om allt beröm han, Pauline Wallberg och Lina Bodin fått för sin ”Pinocchiotårta” med botten av chokladkaka och chokladpudding och med bland annat maräng, grädde, choklad, nonstopgodis och mandarinklyftor.

– Sagolik, sa en lärare som åt tårta i farten.

Vasilis hoppas att tårtkalaset kommer att bli en tradition på Ängsmogården, och tror att det kan bli så.

– Vi har en jättebra hk-lärare.

Hemkunskapsläraren Diana Lundbeck berömde i sin tur de 46 eleverna i 9 G och 9 H som tillsammans bakade 19 tårtor. Och hon konstaterade att tårtkalaset var ett praktiskt prov i hemkunskap som eleverna klarade med glans.

– Det var roligt att hon tyckte att det var bra. Det var första gången jag gjorde en tårta. Och den smakade faktiskt bra, sa Tim Wikman i 9 G.

Tårtan som han var delaktig i hade bland annat nonstop, choklad och bananer som ingredienser.

Vaniljkräm och chokladpudding var flitigt förekommande som fyllning i tårtorna. Och grädden under den rivna mörka chokladen, eller chokladsåsen, var ibland färgad.

Tårtan som Lina Lindberg, Lina Kardin och Cecilia Risvall bidrog med var prydd av två gula kycklingar, med ben och kammar och näbbar av nonstop.

– Jag kom på det i går när jag inte kunde somna, sa Lina Lindberg.

Hemkunskapen på Ängsmogården har ännu aldrig hotats av ekonomiskt nödtorft. Diana Lundbeck upplever att hon och ämnet har ett starkt stöd från den övriga personalen på skolan.

– Jag brukar hävda att hemkunskapen är skolans viktigaste ämne, som man har nytta av hela livet. Det handlar om ekonomi och det är väldigt socialt när man lagar mat.

På väg hem tyckte Jens Eriksson i 7 L att tårtkalaset var en bra avslutning inför påsklovet.

Mer läsning

Annons