Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ACB Laminat begär förlängd frist för rekonstruktion av företaget

/

ACB Laminat begär ytterligare tre månaders frist för att kunna rekonstruera företaget.

Annons

Den ordinarie fristen går ut 22 april, men företaget vill ha ytterligare tre månader på sig för att få företaget på fötter.

– Vi har både finansiärer och den utsedda rekonstruktören med oss på att vi ska få ytterligare tid på oss, säger vd Hans Ederwall. Vi går därför till tingsrätten och begär förlängning fram till 22 juli. Anledningen är att vi vill att produktionen ska komma upp i de tal som gör företaget lönsamt. Samtidigt för vi förhandlingar med IKEA, som handlar om att visa IKEA att det finns trygghet och stabilitet i företaget.

Enligt Hans Ederwall tar företaget kliv framåt för varje dag, och att det nu känns bättre än på länge.

– Men vi behöver ta ytterligare steg för att få upp produktionen till en nivå som är lönsammare. Förhoppningsvis ska vi vara klara före semesterperioden, så att vi kan bli ett normalt företag igen. För klarar vi att ta det här produktionssteget, så vet vi att företaget får en sund ekonomi och ett starkt kassaflöde.

ACB Laminat har under det senaste året tvingats till en hårdhänt bantning av antalet anställda, som halverats. Överlevnadsplanen bygger på att företaget klarar en stor produktivitetshöjning, där hälften så många anställda klarar att producera nästan lika mycket som tidigare,

– Vi ska med 170 man i arbetsstyrka klara omsätta 420 miljoner kronor på helårsbasis. ACB Laminat har aldrig tidigare varit över 500 miljoner kronor, trots att vi haft dubbelt med anställda. Det handlar om att vi klarar att göra en kraftig effektivitetsförbättring som fårföretaget lönsamt och stabilt, säger Hans Ederwall.

På ACB Laminat jobbas det nu hårt på att få maskinparken att fungera driftsäkert, och att få till bättre materialflöden.

– Vi måste undvika alla processtörningar, vår process är så känslig att en störning i en maskin kan innebära att hela fabriken blir stående. Vi kör två skift från 06.00 på morgonen till 22.00 på kvällen, vilket innebär att vi har möjlighet att förlägga det förebyggande underhållet till nätterna.

I veckan lämnar advokat Jan Lindahl in en ansökan till tingsrätten om att få tidsfristen för ACB Laminats rekonstruktion förlängd i ytterligare tre månader.

– Produktionen fungerar bättre och bättre för varje dag som går nu, och där är vi med i matchen. Men samtidigt måste även förhållandet till IKEA renodlas, så att vi är överens om spelreglerna, säger Jan Lindahl.

Mer läsning

Annons