Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Älgen sköts från polishelikopter

/

Älgen på Storsjön skulle avlivas humant. Så blev det inte. Efter 14 skott från en jägare flydde älgen och föll ner i en vak ute på sjön.

Annons

Det var en märklig insats på Storsjöns is utanför Härke på Frösön på onsdagen. Egentligen ville ingen vara där.
– Det här är ingen räddningsinsats. Vi är bara här för att hjälpa till så att älgen kan avlivas humant, sa insatsledaren Teresia Gustafsson.
– Vi åkte egentligen bara hit för att se till så att jägaren inte skulle störas, sa polisen Niclas Stjärnlöf.


– Jag tycker att polisen kunde göra sådant här själva. Jag börjar ångra att jag tog på mig det här, sa jägaren.
Det hela handlade om en älg som låg på isen 250 meter från land. När den legat ett 15-tal timmar ringde jägareförbundets jaktkonsulent Christel Johansson till polisen. Sedan var cirkusen igång.


Polisen vakthavande befäl beslutade att älgen skulle avlivas eftersom det fanns indikationer på att den var sjuk eller skadad.
En jägare kallades in för att skjuta älgen och räddningstjänsten kallades in för att kunna få in älgen till land när den dödats.
Men uppdraget blev ett enda stort fiasko. Efter 11 skott från land från cirka 250 meters håll var älgen fortfarande vid liv.
Jägaren skyllde på både vind och ÖP-tv.


– Skytten säger att han blev lite stressad över att du filmar, sa polismannen till ÖP-tv som befann sig 100 meter från skottplatsen.
Efter de 11 skotten var skytten olycklig.
– Det blåser väldigt mycket där ute så det är svårt. Bössan är inställd på 130 meter och avståndet är väl kanske 260 meter, sa skytten.
Han vill vara anonym eftersom han fick mycket kritik för ett par år sedan när han hjälpte till att avliva älgar i ett bostadsområde.


Räddningstjänsten plockade fram räddningspulkan och skickade ut jägaren på isen. Från 150 meters håll testade han tre nya skott. Ingen av dessa dödade älgen.
Jägaren hade då bara ett enda skott kvar och ville närmare älgen. När han var 75 meter från älgen reste den sig upp och lunkade iväg över sjön. Den föll ner i en vak och kämpade för sitt liv.


Men den lyckades ta sig upp och kunde lugnt titta mot land där jägare, polis och räddningstjänsten fick avblåsa insatsen.
– Vinden var för svår. Men jag såg att något skott träffat eftersom älgen blödde kraftigt, sa jägaren efter den misslyckade skottlossningen på isen.

Först tänkte inte polisen sätta in helikopter för att avliva älgen men ändrade sig under sena onsdagseftermiddagen.

– Ja vi har skickat upp en helikopter med jägare för att avliva älgen om den inte redan är död, sade polisens vakthavande befäl, Emma Ekdal vid 17.30-tiden på onsdagseftermiddagen.

Klockan 17.40 var polishelikoptern på plats ovanför älgen och efter ett par skott från jägaren var älgen tillslut död.
   

Annons