Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alliansen emot nedläggning av fritidsgårdar

Alliansen är emot att fritidsgårdar ska stängas. Tvärtom vill partierna satsa mer på fritidsgårdarna i kommunen.

Annons

– I fyra–fem år har vi drivit på för att föra mer pengar till fritidsgårdarna. Att stänga fritidsgårdar säger vi nej till, säger Jananders Mattsson (M) som är vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

– Fritidsgårdarna har en väldigt bra förebyggande eller främjande verksamhet. Ju mer vi drar ner, desto mer ökar risken för klotter och skadegörelsen. Fritidsgårdarna är väldigt bra för föreningslösa ungdomar. De som spelar fotboll eller håller på med någon annan idrott har fullt upp.

Alliansen anser att en stängning av Östman och särskilt Ängsmon skulle drabba många ungdomar.

I Ängsmon finns inga andra mötesplatser för ungdomar förutom kyrkan. Här finns inte heller föreningar som fångar upp unga.

– Ungdomar kommer att samlas på informella platser och vi befarar att fler ungdomar kommer att fara illa.

Att lägga ned Dragonen och Morénska och skapa en fritidsgård på Parkskolan är däremot alliansen för.

– Det var nog rätt förut att ha Dragonen på Körfältet, men nu är centrum nästan tomt. Det finns nästan ingenting där i dag, säger Jananders Mattsson.

De borgerliga partierna vill inte heller dra ned på personal. I majoritetens budgetförslag ska 31 tjänster inom grundskolan tas bort.

– Även om Östersund har en personaltäthet över riksgenomsnittet är det inte bra att dra ner på personal. Det kommer hela tiden signaler på att skolan behöver mer personal.

Matutredningens idé om färre matlagningskök på skolor och förskolor skrotas också av alliansen som inte heller vill minska på städningen i skolorna.

I stället ska mer dras ned på administration och ledning.

– Barn- och utbildningsförvaltningen kostar ungefär 50 miljoner per år. Då ingår centrala förvaltningen, områdeschefer och rektorer. Vi vill ta bort områdescheferna och minska antalet rektorer till en per skola. Visst gör rektorerna sådant som inte kommer att bli gjort, men vi måste välja.

Sammantaget är alliansens sparförslag 29,5 miljoner kronor i stället för majoritetens 39 miljoner kronor.

Då ingår den satsning på 1,2 miljoner kronor som alliansen vill göra på fritidsgårdarna för att exempelvis gårdarna ska ha öppet mer.

Som helhet vill alliansen dra ned mer på andra nämnders kostnader, främst kommunstyrelsen och miljö- och samhällsnämnden.

– Vi tycker inte vi är oansvariga. Vi fördelar besparingarna lite annorlunda.

Mer läsning

Annons