Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetslös, ung och orolig inför framtiden

/
  • – Leder praktik till jobb så är det bra, annars är det bortkastade pengar, ­säger Johan Eriksson.

Johan Eriksson är 24 år gammal och en av de 1700 ungdomar mellan 18 och 24 år som är inskrivna på arbetsförmedlingen i Jämtlands län, en siffra som förutspås öka under de kommande åren.

Annons

Han är värmlänningen som flyttade till Östersund tillsammans med sin sambo i hopp om att få jobb, då kom finanskrisen. Han har nu varit arbetslös sedan september förra året, och sedan februari är han en av 16 personer som deltar i företaget Vericates utbildning för lastbilskort i Östersund.

– Utbildningen är på heltid, och de flesta i klassen kommer från arbetsförmedlingen, berättar Johan Eriksson, som har ett antal jämnåriga vänner som också är arbetslösa.

på besök har Johan precis avslutat en skrivning. Han trivs på sin utbildning och är nöjd med arbetsförmedlingens hjälp och bemötande. Och han tycker att regeringens satsning på fler praktik- och utbildningsplatser i vårpropositionen är bra.

– Men det gäller att slussa rätt person till rätt praktik eller utbildning. Arbetsförmedlarna säger att det är bättre att man gör någonting istället för att gå hemma, men ibland blir det fel och man hamnar på fel plats, och det kostar mycket pengar. Leder praktik till jobb så är det bra, annars är det bortkastade pengar, säger Johan Eriksson.

Men att han fått möjligheten till utbildning gör skillnad menar han.

– Sen hänger det mycket på en själv, det gäller också att man visar framfötterna och söker jobb.

utbildning hoppas Johan självklart på att få ett jobb, helst hemma i Värmland. Men oron inför framtiden finns också där.

– Om jag kommer att jobba som lastbilschaufför är svårt att säga, jag gör gärna någonting inom mark- och anläggning. Men det är ju inte så lätt i dagens tider, när man skickar hem folk. Får jag inget jobb sedan så blir det att försöka få en praktikplats, säger han.

arbetslösa börjar plugga för att få en sysselsättning och en fast inkomst.

– Nej, det har aldrig varit ett alternativ för mig. Man ska hitta rätt inriktning som känns bra. Visst är det en stadig inkomst, men det är ju lånade pengar som ska betalas tillbaka, säger han.

Drömmen för Johan är få ett fast jobb och skaffa hus när han har ordnad ekonomi.

– Men i dag tar man en dag i taget, så känns det ju.

Mer läsning

Annons