Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Behandlingshem varslar all personal

/

Hillegården, som driver tre behandlingshem för ungdomar i länet, varslade i går all personal.
Lågkonjunktur och kommunala besparingar är två av orsakerna.

Annons

– För oss vad det här ingen nyhet, det är nödvändigt att vidta åtgärder. Vi har sett sedan årets början att vi inte har den beläggning och efterfrågan som vi har under ett normalår, säger Lelle Hagström, vd för Hillegården AB.

Hillegården driver Granbo HVB i Krokoms kommun och Bringåsen HVB och Behandlingshemmet Ronja i Östersunds kommun. Totalt finns plats för 20 ungdomar och man har tre akutplatser. I dagsläget finns 21 fast anställda och fem vikarier i organisationen. Dessutom finns tio behandlingsfamiljer knutna till verksamheten.

I dag finns totalt 17 ungdomar i åldrarna 12 till 20 år på något av Hillegårdens boenden.

Den låga beläggningen innebär att företaget nu tvingas göra en omorganisation och därför varslades i går all personal.

– Vi är ett privat företag och vi måste ha lönsamhet. Vi har som mål att i snitt ha en personal per ungdom, i dag har vi 17 ungdomar på 26 personal. Det betyder att vi har en överbeläggning på tio personal, säger Lelle Hagström.

– Det är tragiskt för oss eftersom vi tappar kompetens. Samtidigt är det inte bara vi som drabbas, Frösö behandlingshem lägger ju också ner.

Trots de varsel som nu lagts är planen inte att lägga ner någon av Hillegårdens boenden i länet – det handlar snarare om att rida ut stormen.

– Vi planerar ingen nedläggning i dagsläget. Vi gör det här nu men ska ändå försöka bibehålla verksamheterna tills dess att det vänder. Och det kommer att vända, säger Lelle Hagström som tror att kommunerna kommer att tvingas placera ungdomar i samma utsträckning som tidigare senast vid årsskiftet.

Han förklarar att man märkt av kommunernas spariver och minskade budgetar till socialnämnderna en tid men att lågkonjunkturen nu har förvärrat läget.

– Man placerar inga nya ungdomar och man plockar hem dem för tidigt. Det är tufft både för ungdomarna, som är de som behöver hjälp, och för personalen.

– Men kommunerna kommer att få äta upp det, det går inte att spara sig ur det här. Kommunerna kommer att få ökad kriminalitet, ökat missbruk och en ökad gängbildning bland unga. Det krävs ingen avancerad matematik för att räkna ut det, säger Lelle Hagström.

Han säger vidare att det handlar om politik, inför ett valår vill politikerna ha en budget i balans och det kostar pengar att ha ungdomar placerade på behandlingshem – närmare bestämt mellan 2 150 och 5 600 kronor per dygn beroende på vilka åtgärder som krävs.

• Hur kommer ungdomarna som bor hos er att påverkas av de lagda varslen?

– Vi skär ner på personaltätheten och det är klart att det påverkar dem men vi ska inte flytta på ungdomarna, säger Lelle Hagström.

– Det är jätteviktigt för oss att ungdomarna inte ska beröras av det som nu sker.

Mer läsning

Annons