Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”De största förlorarna i detta är ungdomarna som behöver vården”

/
  • – Vi är ett privat företag och vi måste ha lönsamhet. Vi har som mål att i snitt ha en personal per ungdom,  i dag har vi 17 ungdomar på 26 personal. Det betyder att vi har en överbeläggning på tio personal, säger Lelle Hagström, vd för Hillegården AB som driver Granbo HVB, Bringåsen HVB och Behandlingshemmet Ronja.– Det är klart att man känner oro. Men vi är i verksamheten och här för att göra ett jobb, så man måste sätta sig över oron, säger Maria Kristiansson som är föreståndare för behandlingshemmet Ronja.

I dag bor fem ungdomar på behandlingshemmet Ronja, bemanningen är sju heltidsanställda.
Och i går kom alltså beskedet – all personal varslas.

Annons

– Det är klart att det är en oro över hur det ska bli. Men de största förlorarna i detta är ungdomarna som behöver vården, de står ju inte på barrikaderna och pratar för sin sak direkt, säger Maria Kristiansson som är föreståndare för behandlingshemmet Ronja.

Ronja har nio behandlingsplatser och en akutplats. Man tar emot flickor mellan 13 och 19 år som mår dåligt av olika orsaker.

säger att man märker av kommunernas dåliga ekonomi – det märks både på placeringarna och i kontakterna med de socialsekreterare som måste verkställa kommunernas beslut om besparingar.

– Det är illa framförallt för ungdomarnas skull, säger hon.

behöver hjälp och stöd och får de inte det så kan det gå riktigt illa. Man önskar att kommunerna skulle ha ett långsiktigt perspektiv och se vad besparingarna leder till. Det man nu gör är kortsiktigt och drabbar de ungdomar som behöver hjälp.

– Det är klart att man känner oro. Men vi är i verksamheten och här för att göra ett jobb så man måste sätta sig över oron, säger Maria Kristiansson.

– Det är klart att det påverkar dem. Vi har berättat för dem i dag eftersom ni skulle komma hit och det blir oroligt. För våra ungdomar är det viktigt med stabilitet, många har ingenting runt omkring sig och därför är stabiliteten viktig här.

heltidsanställda på Ronja, en föreståndare och sex behandlingsassistenter. Behandlingshemmet är alltid bemannat och personalen jobbar dygnsvis.

– Om vi går för fullt, vi har tillstånd för nio plus en akutplacering, klarar vi det inte med mindre folk än vi har i dag, säger Maria Kristiansson.

Mer läsning

Annons