Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det handlar om att bestämma hur man vill leva"

/
  • – Sättet att förhålla sig till att vara kvar där man är född är ganska nytt. Det är en väldig hets i idén att man kan och borde röra på sig, säger Clara Bodén.

Filmaren Clara Bodén har flyttat hem. I projektet "Lägenhet + bil + allt jag äger" utforskar hon dessutom identitet och hur man förhåller sig till en plats. Att flytta eller stanna kvar, och vad det innebär att vara mer eller mindre än Jämtland.

Annons

Clara Bodén flyttade från Oslo hem till Östersund i somras efter 13 år i exil, på olika platser i Sverige och världen. Från en enkel liten stuga på Rödön fortsätter hon att jobba med kollegorna i produktionsbolaget Vapen och Dramatik, fast på avstånd. Under hösten är projektet "Lägenhet + bil + allt jag äger" aktuellt. I oktober kommer filmen att visas för alla länets gymnasielever i årskurs 3. Samtal som utgår från filmen kommer sedan att bli del av en utställning under vintern.

Tanken bakom projektet föddes i ett samtal mellan Clara och hennes syster.

– Min syster sa "Clara jag tror inte jag är mer än Jämtland" och jag svarade "Klart du är, skärp dig", lite storasysteraktigt. Jag gick och tänkte på det där och blev irriterad över att hon sa så men också över hur jag hade svarat. Det är ett uttryck för en tidsanda och någonting många unga står inför, säger Clara.

Materialet är filmat under en lång tid. Det är en personlig berättelse som utgår från henne själv, men projektet som helhet med utställningen ska ta in även andras tankar. I samtalen med unga vill hon fånga in en stor kvantitet med röster. Med projektet vill hon utforska normen att man ska flytta och hur man ska leva sitt liv. För den som kommer från landsorten är normen om urbanisering någonting man tvingas förhålla sig till.

– Ett konkret exempel är när jag satt och fikade med en kompis i Oslo och jag sa att jag funderade på att flytta hem. Hon svarar "Nej gör inte det, jag tycker inte att du passar där". Då har hon aldrig ens varit i Jämtland. Hon menade inget illa och när jag var 20 hade jag tagit det som en komplimang, men det har hunnit ske någonting med mig. Jag vet flera som sitter i Stockholm och väntar på att det ska bli okej att flytta hem igen. Varför ska det vara så? Jag vill syna det i sömmarna. Det är ett slags förtryck vi utsätter varandra för och det är helt onödigt, säger Clara.

Själv flyttade Clara hemifrån redan som 16-åring för att gå skidgymnasiet i Gällivare och fortsatte sedan till Umeå där hon gick en manusutbildning.

– Det är ju ingen motsättning mellan kultur och sport, det är bara ett påhitt, säger hon om att ha två till synes olika bakgrunder.

På filmhögskolan i Göteborg träffade hon Mariken Halle och tillsammans startade de produktionsbolaget Vapen och Dramatik. Namnet kommer från ett citat av Kjell Sundvall. I en intervju lyftes frågan om att det finns få kvinnor inom svensk film och Sundvall svarade att kvinnor måste ta sig samman och göra mer vapen och dramatik.

Förutom "Lägenhet + bil + allt jag äger" kommer produktionsbolaget till vintern också med filmen "Världen väntar" och ett projekt i hemlig bloggform är under utveckling. I somras fick Clara Regionförbundet Jämtlands läns kulturpris.

– Det var ett fint erkännande, säger hon.

På sätt och vis var det projektet som ledde fram till flytten hem.

– Jag tror att jag har vetat om det länge men nu var det bara dags. Det är väldigt många som ger uttryck för att de vill flytta hem. Många flyttar hem när det är dags att skaffa barn men det är för slött att bara tänka så. Det är inte en trygg dagisplats man överväger. Det handlar om att bestämma hur man vill leva.

Är du själv mer än Jämtland?

– Eftersom jag tycker att påståendet är så mångbottnat går det inte att svara på det. Spontant skulle jag nog säga nej, självklart inte.

Mer läsning

Annons