Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det vinklas som att det är någon slags industri"

Alexandra Kallberg har fått en sak indragen sedan regeringens nya direktiv kom men är mest av allt rädd för att hon tycker debatten känns så snedvinklad.

Annons

Alexandra Kallberg har en svår cp-skada som påverkar hela hennes kropp, kroppsdelarna från nacken och ner kan hon inte styra. Lilla hjärnan skadades vid en för tidig födsel och Alexandra är bland annat spastisk i armar och ben. Endast två människor till i Sverige har samma skada som henne, vad hon vet.

Hon har 56 timmar grundläggande behov och överskrider alltså Försäkringskassans krav på 20 timmar med råge.

– Men Försäkringskassan har alltid varit hård mot mig för att jag har talet, för då tycker de att jag kan klara mig bra. Men det funkar inte så, man måste känns mig och jag har en väldigt unik kropp. Jag skulle önska att det var så enkelt, men det är det inte, säger hon.

– LSS-lagen kom till för att man skulle se över behovet och sedan skulle det få kosta vad det kostar, säger Alexandra Kallberg som har en grov cp-skada.

Alexandra har känt av regeringens nya direktiv och Försäkringskassans åtstramningar även om hon inte drabbats jättehårt.

– Jag har inte drabbats rent tidsmässigt, men nu har de fått för sig att jag inte ska få personlig assistans när jag ligger på sjukhus och det kommer inte att funka. Jag behöver ju till och med hjälp när jag ska klia mig på näsan liksom och landstinget har ju inte sådana resurser.

Hon är dessutom oroad över hur debatten vinklas.

– Jag såg på någon debatt på tv och det är så snedvinklat alltihop. Det finns 16 000 personer i Sverige som har personlig assistans dygnet runt och av dem 16 000 är det bara ungefär en halv procent som fuskar. Och det kan ju vara att man inte orkar säga till Försäkringskassan att "nu kan jag lyfta ena armen lite bättre så jag kan äta själv". Det är inte mycket som krävs för att det ska kallas fusk nu för tiden.

Hon fortsätter:

– LSS-lagen kom till för att man skulle se över behovet och sen skulle det få kosta vad det kostar. Så det känns som att regeringen och vissa kanaler på tv vinklar det som att det är någon slags industri som skattebetalarna betalar för. Man betalar ju skatt för det här på samma sätt som att man betalar skatt för sjukhus.

Alexandra har ungefär 151 timmar assistans i veckan.

Är du orolig för framtiden och dina assistanstimmar?

– Ja, lite såklart. Eftersom det blir så snedvinklat. Jag tycker att de stora mediebolagen först ska förklara vad LSS och personlig assistans är så man vet vad det innebär. Sen kan man prata etik och så.

Hur länge skulle du klara dig utan personlig assistans?

– Tyvärr inget alls. Jag skulle bli sittande, svältande och kissa ner mig. Alltihop.

Läs också: Assistansbolgen: "Det här är en katastrof"