Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter hätska debatten - Östersunds-Posten och Expressen lånar reportrar av varandra

/

Expressen Kultur och Östersunds-Posten rök ihop efter att kultursidan hade gjort ett reportage om Melodifestivalen i Östersund.
Nu tar tidningarna debatten vidare – genom ett reporterutbyte.
Ambitionen är att öka förståelsen kring vad urbaniseringen gör med journalistiken.

Annons

Inför den tredje deltävlingen av Melodifestivalen åkte Expressen Kulturs reporter Björn Barr till Östersund och skildrade vad som händer med en stad när SVT:s spektakel kommer till stan. Reportaget handlade om de entusiastiska kommunpolitikerna, och tog fasta på att alla intervjuade personer återkom till samma begrepp när de skulle beskriva folkfesten: "Det är kul när det händer nåt".

Reaktionerna blev starka. Östersunds-Postens Stefan Nolervik skrev att det var en "föraktarkrönika ur Södermalmshorisont". Tidningens nöjesredaktör Frida Hansson kritiserade texten och beskrev också hur många utsända journalister på Melodifestivalen betedde sig illa under bevakningen.

Östersunds-Posten lanserade hashtaggen #kulnardethandernagat där jämtarna själva kunde berätta om allt intressant och roligt som händer i bygden, även efter att Melodifestivalen dragit vidare. P4 Jämtland höll debatt, DN Kultur skrev två artiklar om reportaget, varav en kommentar där Kristoffer Ahlström tyckte att Stockholmsmedier spär på landsbygdsföraktet. Och Arbetarbladets nöjesredaktör Sofia Juvel skrev i förra veckan en krönika där hon tycker att Östersundsborna ska ta av sig offerkoftan.

Nu fortsätter debatten mellan Östersunds-Posten och Expressen Kultur på ett mer okonventionellt sätt.

– Vi blev överraskade av alla reaktioner, eftersom vi inte tycker att reportaget har en storstadsblick. Men allt det här aktualiserade ett spännande meningsutbyte om urbanisering, identifikation och landsbygdens utveckling som vi tycker är viktig att fortsätta. Så när jag föreslog ett reporterutbyte och när Östersundsposten nappade blev jag väldigt glad, säger Karin Olsson, kulturchef på Expressen.

Utbytet kommer att vara i tre dagar med start i dag.

– Det var självklart för oss att vara med. Reaktionerna på Expressens reportage kan ses som ett utslag av att motsättningarna mellan stad och landsbygd skärps men debatten får inte stanna där, den behöver fördjupas. Jag hoppas den här satsningen kan bidra till det, säger Hans Lindeberg, chefredaktör för Östersunds-Posten.

Östersunds-Postens nöjesredaktör Frida Hansson åker till Expressens kulturredaktion med uppdraget att därifrån skriva ett kritiskt reportage med rubriken "Hallå, Stockholm!". Hon ska undersöka vilka Stockholmsjournalisterna är, om föreställningarna om "Södermalmsjournalisterna" stämmer och var det upplevda landsbygdsföraktet kommer ifrån. Måste man som journalist bo i storstan för att ha en framtid?

Björn Barr åker tillbaka under rubriken "Förlåt, Östersund!" för att träffa några av sina skarpaste kritiker. Båda artiklarna ska publiceras i båda tidningarna. Den gemensamma hashtaggen till reportageresorna blir #kulnardethandernagot. Reportrarna kan också följas på Instagram på @expressenkultur och @ostersundsposten.

Se också: Bilderna från Barrs och Hanssons utbyte

---

Länklista:

Expressens reportage: "Det är kul när det händer nått"

ÖP:s Stefan Nolervik: "Det är ju skitkul när det händer något!"

ÖP:s nöjesredaktör Frida Hansson: Mello i all ära men med en bitter eftersmak

Kristofer Ahlström i DN: Huvudstadens medier vidgar klyftan mellan stad och land

Sofia Juvel i Arbetarbladet: Osexigt med kränkta landsortsbor

Lokalpolitikern Bosse Svensson (C): Brevet till Expressens kulturredaktion

Björn Barr i Expressen: Kul att något hände i Östersund

Mer läsning