Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Energidrycker tas upp med departementet

/
  • På en av burkarnas baksida finns en text som visar att tillverkarna inte rekommenderar energidrycken för bland andra barn.

Branschorganisationen Svensk dagligvaruhandel kommer att ta upp frågan om energidrycker med socialdepartementet i morgon.

Annons

Flera röster har hörts från framför allt föräldraföreningar och skolor om det inte finns möjlighet att införa åldersgränser på energidrycker.

– Många har observerat överkonsumtion och missbruk bland unga. Unga som dricker det kan bli kolossalt speedade. En del handlare har varit positiv till åldersgränser men bara om alla är med, säger Thomas Svaton, vd på Svensk dagligvaruhandel.

också gått ut med rekommendationer om att handlare inte ska sälja om de märker att unga köper onormalt stora mängder och kan ta skada av det.

En butiksägare får sätta upp åldersgränser för försäljning av vissa varor. Det fins handlare som satt upp egna åldersgränser för bland annat produkter med drivgas.

– En butikshandlare får bestämma mycket, men de får inte diskriminera. En handlare kan agera utifrån eget samvete och ansvar. De agerar med ett gott uppsåt bakom, säger Thomas Svaton.

Problemet är att det är svårt att få med sig alla som säljer energidrycker på en frivillig åldersgräns.

– Det är svårt att genomföra eftersom det är svårt att nå ut till alla kiosker, bensinmackar och servicebutiker. Det finns kolossalt många försäljningsställen. För att få med sig hela marknaden måste det till en lag, säger Thomas Svaton.

Han kommer att ta upp frågan med socialdepartementet som han ska träffa på fredag.

– Vi vill göra departementet uppmärksam på problemet, säger han.

Mer läsning

Annons