Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Europas största elefant på yrancampingen

/
  • Cirkusdirektören Bengt Källquist firar 30 år med Cirkus Maximum och har med sig Europas största elefant Dunja på årets turné genom Sverige.
  • Rosi Hochegger uppträder på Cirkus Maximum med både hästar och hundar.

Det var tio år sedan sist men nu är de här. I dagarna två bjuder Cirkus Maximum Östersundarna på en klassisk cirkusupplevelse med en modern touch.

Annons

Bengt Källquist firar i år 30 års jubileum som cirkusdirektör och turnerar med en föreställning som han tror ska tilltala alla:

– Vi bjuder på en helhetsupplevelse för alla åldrar.

En produktion av det här formatet gör sig inte självt. Sällskapet omfattar över hundra personer och det är ett samhälle i miniatyr som nu har slagit ner sina tältpålar på yrancampingen. Man har till och med en egen skola för de medföljande barnen.

Dagens cirkusverksamhet är ett väloljat maskineri.

– Vi är ett modernt företag och den cirkus i Sverige som har störst omsättning och störst publik, säger Bengt Källquist.

Turnen sträcker sig från den 27 mars till och med den 8 september och på den tiden hinner cirkusen besöka en rad orter i hela landet.

– Vi har föreställningar varje dag utom på midsommarafton. Då är det lite svårt att få publik, de är upptagna med annat, säger cirkusdirektören Bengt Källquist.

Under sina 30 år på resande fot runt om i Sverige har Bengt sett landet förändras:

– Förr var malmfälten en döende byggd. Nu blomstrar gruvnäringen i norr och samhällena är välmående. Jag har med åren insett att Sverige är ett stort land.

I årets cirkusshow har man försökt skapa en produktion som ska ge en helhetsupplevelse. Ljussättningen är påkostad och stor vikt läggs på musiken, det ska niomanna orkestern se till.

Bland clowner, akrobater, hundar och sjölejon hittar vi även Europas största elefant, Dunja, som väger in på nära fem ton. Om de olika segmenten i årets föreställning lovar cirkusdirektören:

– De ska vara korta och konsisa och sluta när de är som bäst!

Annons