Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Firande i blått, vitt och grönt

/
  • Intill scenen på Stjärntorget sålde Eva Lundmark från Östersund och Annéa Johansson bland annat ostar och hemstickade yllesockor.
  • ”Trebadurerna” är familjen Arvidsson från Oviken: Totte på elbas, Inga-Lill på elfiol, ”roddaren” och ljusteknikern och ibland gitarristen Truls, och gitarristen Sven-Olof.I den soliga snålblåsten på Gågatan krängde Lars-Erik Löthgren Jämtlandsflaggor.
  • Gudrun Olsson, 60 år, Östersund:– Nej. Jag tycker att det är väl ”nationalistiskt” i Jämtland. Det är ständigt detta ”Jamtland, Jamtland, jamt och standut”.
  • Martin Jonsson, 18 år, Östersund:– Ja det är väl kul med en nationaldag, det är kultur. Jag firar den inte, jag visste inte att det fanns en sådan dag.
  • Helena Sjöström, 36 år, Grytan:– Ja det kan vara bra. Det är väl trevligt om vi i Jämtland har en egen dag. Vi är ju lite patrioter.
  • Martin Björkroth, 32 år, Nordingrå:– Ja, så länge det stannar vid sång och musik så är det en rolig grej. Sedan vet jag inte hur allvarligt menat det är.
  • Vivi Eriksson, 75 år, Stockholm:– Ja det tror jag, om det väcker uppmärksamhet och om det är på skoj. Jämtar är lite envisa, jag har varit gift med en.

I går på Stjärntorget och på gågatan i Östersund firades Republiken Jämtlands nationaldag.

Annons

– Vi vill ha en egen republik, självklart, förklarade Annéa Johansson från Oviken som senare på kvällen för andra året i rad valdes till ”hövding” för de närmare 650 medlemmarna i ”Jamtlands Republikanska Armé” med förkortningen ”JRA”.

På morgonen ”kapade” sex vadmalsklädda armémedlemmar två stadsbusslinjer och förklarade att passagerarna fick åka gratis.

Men det var inte mer kapning än att Stadsbussarna hade godkänt det hela och bjöd på fri resa från Östersund till Valla 08.30, från Valla till Östersund 08.45, från Östersund till bilprovningen i Odenskog 09.00 och från Odenskog till Östersund 09.15.

Det artistiska nationaldagsfirandet startade efter klockan 11 på Stjärntorget.

– Vi är ju jämtar, sa Inga-Lill Arvidsson innan hon med elfiolen i hand steg upp på den tillfälliga scenen och tillsammans med maken Sven-Olof på akustisk gitarr och sonen Totte på elbas framförde bland annat ”Hambo om bakfoten”.

Hambo om Bakfoten skrevs av den danske violinvirtuosen Svend Asmussen.

– Vi vill att våra naturtillgångar ska få stanna här i republiken och komma våra medborgare till godo, sa Annéa Johansson och talade om hur Jämtland växelvis styrts av danskar, norrmän och svenskar sedan 900-talet.

På gågatan, klädd i gröna kamouflagebyxor sålde Lars-Erik Löthgren från Östersund blå, vita och gröna Jämtlandsflaggor för 290 kronor stycket. Och bland dem som äntrade scenen fanns skådespelaren Mikael Rahm och trubaduren och republikpresidenten Ewert Ljusberg.

Varför 12 mars utsetts till nationaldag beror på att forna tiders ”Jamtamot” hölls den här tiden på året, kring dödsdagen 12 mars år 604 för den helgonförklarade påven Gregorius I. Under Jamtamotet hölls även marknad, som så småningom utvecklades till Gregoriemarknaden.

Mer läsning

Annons